Marathon schaatsen

Afgelopen zaterdag werd in Dronten de 13e wedstrijd om de KPN-cup verreden. Tevens was het daar het NK junioren. Van de Stompwijkse IJsclub nam Freek Bennis als enige van de club deel aan de wedstrijd van de B junioren. In de slotfase van de wedstrijd kwam Freek nog wat tekort en finishte als 30e. Deze knapen rijden gemiddeld 42 km per uur. Het zijn natuurlijk maar . . . 35 rondjes.

Om 17.45 uur ging het B peloton van start voor 100 ronden. Al snel na de start ontstond een kopgroep van 3 man, deze werd aangevuld door nog 9 man, daarna nog 7 en daarna nog door 2 man. De nummer een en twee van het klassement lieten het niet lopen. Zo werd het een spectaculaire wedstrijd waar ruim 40% van de rijders voortijdig moest afhaken. Winnaar werd Ramon Vos voor Ronald Haasjes en Roel Boek. Boek is een pupil van ploegleider Joost Juffermans. Hij stond voor het eerst op het schavot in zijn prille loopbaan als marathon schaatser. Bij de dames werd het een massa sprint gewonnen door de wereld kampioen mass start Irene Schouten gevolgd door de 2e van het WK mass start de Italiaanse Francesca Lololbridgida en Manon Kamminga. Tjilde Bennis werd keurig 9e.

Bij de Topdivisie vond een ware veldslag plaats. 18 Man pakten een ronde voorsprong in groepjes van 4 à 5 man. Grote verliezer was de ploeg van Jillert Anema. Alleen de wereldkampioen 10 km Jorrit Bergsma en Evert Hoolwerf wisten in de voorste groep te eindigen. De wedstrijd werd gewonnen door de Nieuw-Zeelander, alles kunner, Peter Michael, gevolgd door de Italiaan Daniel de Niero en Mats Stoltenborg.

De volgende wedstrijden zijn deze week in het Zweedse Lulea op de 21, 23 en 24 februari. Zondag 24 februari is de finale van de natuurijs Grand Prix over 150 km. Verder is op zaterdag 2 maart de finale van de KPN cup in Leeuwarden. Start om 17.15 uur met de beloften, 18.45 de Topdivisie dames en 20.00 uur de Topdivisie.