Huisartsen en gemeente werken samen voor snellere en betere jeugdhulp

Huisartsen en de gemeente Leidschendam-Voorburg gaan samenwerken om kinderen, jongeren en hun ouders nog sneller de juiste hulp te bieden. Wethouder Juliette Bouw (jeugd): “In negen huisartsenpraktijken in Leidschendam-Voorburg zetten we praktijkondersteuners in met specifieke kennis over jeugdhulp. De ondersteuner brengt het probleem van het kind of de jongere in kaart, biedt begeleiding of verwijst door naar andere jeugdhulp. Zo krijgen kinderen en jongeren meteen de best passende zorg. Ervaring bij andere gemeenten leert dat door de inzet van praktijkondersteuners minder vaak wordt doorverwezen naar zware vormen van jeugdhulp en dat de doorverwijzingen beter zijn onderbouwd. Ik ben dan ook erg blij met deze samenwerking tussen huisartsen en de gemeente”.

Soms lopen ouders, verzorgers of jongeren tegen vragen aan waarbij hulp of advies van een professional nodig is. Bijvoorbeeld bij vragen over de ontwikkeling van een kind, zorgen over het gedrag of problemen bij moeilijke situaties, zoals een scheiding of overlijden. Gezinnen melden zich dan vaak bij de huisarts, maar in de gemiddelde huisartsenpraktijk is geen specifieke kennis voor jeugd aanwezig. Daarom wordt vaak meteen doorverwezen naar specialistische zorg.

Praktijkondersteuners Huisartsen (POH’ers) jeugd gaan huisartsen ondersteunen. De POH’er jeugd  gaat uitgebreid in gesprek met het kind of de jongere en de ouders om de situatie in kaart te brengen. In een aantal gevallen kan de POH’er jeugd hierna zelf de begeleiding bieden die nodig is. Dit is prettig voor het kind of de jongere, zij kunnen terecht in de vertrouwde huisartsenpraktijk en hoeven niet naar een onbekende instelling om daar hun verhaal te doen. Bovendien kunnen ze bij de POH’er jeugd vaak sneller terecht.

 Doorverwijzen

Als een probleem complexer is waardoor begeleiding door de POH’er jeugd niet voldoende is, zal hij doorverwijzen naar de juiste jeugdhulp. De POH’er jeugd heeft specifieke kennis over het gehele hulpaanbod, van preventief en lichte zorg tot specialistische hulp. Door de vraag goed in kaart te brengen en snel de juiste hulp te bieden, is doorverwijzen naar specialistische, en vaak duurdere zorg, minder vaak nodig.

De inzet van de POH’er jeugd is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de huisartsen in de gemeente Leidschendam-Voorburg. Hadoks, de coöperatieve huisartsenvereniging in de regio Haaglanden zal de inzet van de POH’ers jeugd coördineren en deels ook verzorgen. De POH’ers jeugd beginnen bij negen huisartsenpraktijken in de gemeente Leidschendam-Voorburg. Het college streeft er naar dat in 2020 alle praktijken over een POH jeugd beschikken. De gemeente heeft hiervoor budget vrijgemaakt.