“Iedereen kan schilderen, begin vooral met dat wat je leuk vindt”

Iedere woensdagmiddag barst het creatief talent los tijdens de teken- en schildercursus voor volwassenen. De groep cursisten gaat na opening van het Kulturhus werken vanuit het gloednieuwe atelier. Docent en kunstenaar Wies van Etten vertelt er graag meer over.

Kun je iets meer over jezelf vertellen?

Ik ben nu alweer zo’n 15 jaar als kunstenaar bezig en heb een eigen atelier in Voorburg, ik geef daar ook les. Een keer per week ben ik eruit en kom ik naar Stompwijk. Ik ben wat je noemt een heel-erg-laatbloeier. Ik ben op mijn 58e begonnen. Ik werkte met mijn partner in onze bakkerswinkel en heb mijn baan opgezegd voor de kunst. Ik vind het heerlijk om die vrijheid van het kunstenaarschap te ervaren en te doen wat in mij opkomt. Mijn werken verkoop ik ook. Dat is mijn inkomstenbron naast het lesgeven. Ik vind overigens dat lesgeven een vak apart is. Zelf heb ik best veel les gehad, maar ik vind het belangrijk dat je gevoel erbij hebt, dat je je passie kunt overbrengen. Heel leuk als leerlingen dan tegen mij zeggen dat ze na al die jaren nog iedere week iets van mij leren.

Geef je al lang schilder- en tekenles in Stompwijk?

Dat doe ik alweer een jaar of tien. In die tijd kwam Jetty Noordzij in het atelier binnen waar ik met een aantal kunstenaars werkte. Zij vroeg of ik iemand kende die docent schilderen was. Ik zei: “Je bent bij mij aan het goede adres.” Vanaf dat moment geef ik iedere woensdag van 13.45 uur tot 16.15 uur les in Stompwijk. Het leuke is dat de negen mensen die zich toentertijd aanmeldden nog steeds les bij mij volgen.

Met welke technieken werk je?

Eigenlijk werken we met alle technieken en materialen. Het varieert van werken met olie en pastel tot tekenen en houtskool. Iedereen werkt met het materiaal dat hij of zij zelf prettig vindt. En je werkt ook aan je eigen opdracht. In zo’n tweeëneenhalf uur kom je best ver. Het zijn allemaal volwassenen, maar wel van allerlei leeftijden. Van jong tot oud. Wat mijn cadeau daarbij aan mijn cursisten is, is dat ik ze leer kijken. Veel mensen kijken oppervlakkig. Bij mij leer je zuiverder kijken. Alsof je een bril opzet en de wereld nu pas echt ziet. Dat kijken moet je ontwikkelen, samen met het tekenen en schilderen.

Moet je talent hebben als je bij jou wilt schilderen?

Mijn uitgangspunt is dat iedereen kan schilderen. Ik vind het belangrijk dat mensen rustig starten en datgene doen wat zij leuk vinden. Stapje voor stapje ga je dan verder. Het gaat mij erom dat de cursisten het naar hun zin hebben. Je werkt dus op je eigen niveau en iedereen is met iets anders bezig. Je hoeft geen prestatie af te leveren, je zit er voor je ontspanning. Ik zie dat mensen die van zichzelf vinden dat ze het niet kunnen, uiteindelijk toch vaak grote stappen maken. Binnen drie maanden hebben ze dan iets gemaakt waar ze echt trots op zijn. Ik probeer er altijd achter te komen welke techniek bij de mensen past. Daarbij kijk ik ook naar de karakters van mensen.

Hoe werkt dat precies, waar let je dan op?

Sommige mensen zijn van nature extravert. Je zou dan verwachten dat ze veel grote werken willen maken. Ik stimuleer hen dan juist om eens wat anders te proberen om te kijken of dat misschien niet beter past. Zo ben ik zelf ook extravert, maar vind ik juist de rust als ik op slechts een paar centimeter kan tekenen. Natuurlijk spat ik ook wel eens uit met een groot werk, maar daarna keer ik terug naar mijn eigen basis. Voor een ander kan dit natuurlijk net andersom zijn. Ik zie aan de houding en het resultaat of mensen zich plezierig voelen bij een werkwijze of techniek.

Nu ga je binnenkort meeverhuizen naar een nieuw gebouw…

Ja, dat klopt. Ik vind het goed om te verhuizen. Je merkt dat er in het oude gebouw nu minder gebeurt. En ik vind het nieuwe gebouw erg mooi. Je hoort wel eens mensen zeggen dat het gebouw beter in de stijl van de oudere, omliggende gebouwen had kunnen worden gebouwd. Ik vind juist dat je dat niet moet doen. Juist door een andere stijl te kiezen behoudt elk zijn eigen uitstraling. Anders vervlakken beide gebouwen, dan gaan ze teveel in elkaar op. Nu behouden ze elk hun eigen identiteit.

Wat vind je belangrijk voor het atelier in het Kulturhus?

Voor onze werken is goed licht belangrijk. Met licht uit het noorden heb je de meest zuivere kleuren. Natuurlijk is zon wel lekker voor jezelf, maar qua kleur klopt het dan niet goed. Ook is het fijn als de ruimte niet te klein is, dat er goede watervoorzieningen zijn en dat er af en toe een vlek op de grond mag komen.

Kunnen er nog meer mensen bij op de cursus?

Ja hoor, er is zeker nog ruimte voor nieuwe leerlingen. We komen elke woensdagmiddag bij elkaar. Alleen in de zomermaanden geef ik twee maanden geen les. De kosten bedragen € 52,50 per maand. Mensen met een Ooievaarspas ontvangen korting op dit lesgeld, zodat ook mensen met een kleine beurs bij mij terecht kunnen. Als je een keer niet kunt, mag je de les altijd komen inhalen in mijn atelier in Voorburg. Je kunt je opgeven via contact@wiesvanetten.com of 06 – 21 11 38 67.

Bestuur Stichting Dorpshuis,

Theo van Velzen, Aad de Haas, Bert Wolterbeek

en Frank van der Voort

E-mail: info@dorpshuis-stompwijk.nl

Telefoon: 06 21 85 36 61