Weissensee 2019

Op woensdag 23 januari was het zover, na maandenlange voorbereidingen mochten we eindelijk naar Oostenrijk! Vanuit IJsclub Nut en Vermaak gingen een viertal leden, Page Jolanda de Winter, Richard Bennis, bestuurslid Frank Suijten en voorzitter Marc Hilgersom. Deze vier, aangevuld met Brenda van Leeuwen en Rosalie Huisman vertrokken rond 04:00 uur richting Schiphol om uiteindelijk rond het middaguur in Techendorf aan de Weissensee te arriveren, met één gezamenlijk doel, de Alternatieve Elfstedentocht op vrijdag 25 januari.

Het hotel waarin we verbleven had letterlijk uitzicht op de start van de geprepareerde schaatsbaan en dit uitzicht zorgde direct voor een goede sfeer. Gelijk die middag moest het materiaal, de kleding en de baan getest worden en werden de eerste kilometers natuurijs gemaakt. Bij sommige van ons was dit ijs met bijbehorende scheuren in het begin wat onwennig, wat resulteerde in wat onschuldige valpartijen maar verder was de stemming erg positief.

Op donderdag begon de spanning al wat toe te nemen, de benen werden voornamelijk gespaard, het materiaal werd nog eens gecontroleerd en om 16:00 uur zat iedereen klaar in de tent voor de rijdersbijeenkomst. Een erg mooi moment, ongeveer 1000 gespannen gezichten zaten klaar, afwachtend wat er ging komen. Een van de voornaamste tips betrof toch wel bescherming tegen de elementen. De weersvoorspellingen gaven aan dat de temperatuur bij de start rond de -18 graden zou zijn. Een goed sluitende skibril, veel laagjes aan kleding en vaseline werden aangeraden.

Vrijdagochtend 05:00 uur, de wekkers gingen af en iedereen was gelijk klaarwakker, vandaag mochten we! Om 05:30 uur zat iedereen aan een stevig ontbijt, de koppies nog wat meer gespannen dan de dagen ervoor. De temperatuur was nog iets lager dan voorspeld en ging zelfs richting de -19, de maan was helder en maakte in het donker de scheuren goed zichtbaar. Om 07:00 uur gaf oud schaatsster en olympisch medaillewinnaar Margot Boer het startschot en was het dan echt begonnen. Na een half uur schaatsen kwam de zon voorzichtig op en werd de setting echt sprookjesachtig. Ondanks de kou (wat eigenlijk gewoon hoort bij het schaatsen) waren de omstandigheden perfect, weinig wind, zonnig en keihard ijs. Jolanda en Brenda stonden niet voor het eerst aan de start van de 200 km op de Weissensee, Frank had wel een echt kruisje in ’97 verdiend maar in Oostenrijk was het zijn eerste start, Rosalie, Richard en Marc mochten zich überhaupt nog geen echte schaatsers noemen en startten voor de eerste keer aan de monstertocht van 200km. Na een lange dag (voor de ene wat langer dan de andere) is iedereen veilig gefinisht! Het gezamenlijke doel, 6x200km was gelukt! Rosalie, Richard en Marc mogen zich nu ook een “echte” schaatser noemen.

Als begeleider van de Groene Hart formatie was ook oud-voorzitter van IJsclub Nut en Vermaak Aad de Haas op de Weissensee. Naast het verzorgen, klaarmaken en voorbereiden van ‘zijn mannen’ vond Aad de tijd om op vrijdag 25 januari om 09:00 te starten aan de toertocht van 100 km. Aad, met vele kilometers ervaring in de benen, reed deze tocht zeer verdienstelijk uit.

Op de 200 km finishte Richard Bennis na 08:08:17, Frank Suijten finishte na 08:08:18, Rosalie Huisman finishte na 08:32:50, Marc Hilgersom finishte na 9:06:22, Brenda van Leeuwen finishte na 09:08:00 en page Jolanda de Winter finishte na 10:59:46. Op de 100 km finishte Aad de Haas na 04:52:00.

Deze memorabele dag werd afgesloten op het blarenbal, bij niemand was te merken dat er 200km in de benen zat. Op zaterdag hebben we langs de baan gestaan om onze clubgenoten Tjilde Bennis en Christiaan Hoekstra aan te moedigen op het ONK. Christiaan en Tjilde waren ruim een week actief op de Weissensee, met de Aart Koopmans Memorial, het Open Nederlands Kampioenschap, een 40km voor dames en 60km voor heren en de afsluitende Alternatieve Elfstedentocht.

Op zondag werd er toch nog wat geschaatst, 200km was net niet genoeg nog… waarna we aan het einde van de dag weer richting huis gingen en rond middernacht Page Jolanda veilig thuis konden afzetten.

Jolanda de Winter