Marathon schaatsen Weissensee 2019

Afgelopen weken waren het peloton én duizenden toerrijders op de Oostenrijkse Weissensee om daar hun wedstrijden of een van de vier toertochten te rijden.

De toerrijders startten ‘s morgens vroeg om 7.00 uur met –18 of –14 graden Celsius vorst voor hun, 100 maar meestal 200 km. “Die Hollander sind Verruckt” zeggen de Oostenrijkers. Maar inmiddels, na 31 jaar, zijn de Oostenrijkers maar wat blij met de invasie van schaatsers die hun hotels en appartementen bevolken gedurende 2 weken. De 4 wedstrijden bestonden uit AKM over 80 km, ONK over 150 km, grand prix 2 over 60 km en de AET over 200 km. Tezamen 490 km schaatsen. Telkens, ook door de toerrijders, werden over het ijs van het kleine meer ronden van 5, 10 of 12,50 km gereden.

Winnaars werden; AKM: Sjoerd den Hertog en Manon Kamminga,

ONK: Mart Bruggink en Carla Zielman,

Grand-prix wedstrijd 2 : Garry Hekman en Carla Zielman,

AET: Frank Vreugdenhil en Iris van der Stelt.

Ook het bestuur van de Stompwijkse IJsclub was goed vertegenwoordigd door de voorzitter Mark Hilgersom, Frank Suyten en Jolanda de Winter. Bijgevoegd Richard Bennis, Brenda van Leeuwen en Stefan van Stekelenburg. Allen goed voor 200 km, klasse! Het Team GroeneHartSport en Viehhofen waren tevreden met de resultaten van hun 7 schaatsers. Vier van de zeven waren voor het eerst op het natuurijs aan het schaatsen en dat is wat anders dan op de mooie gladde kunst ijsbanen in Nederland.

Volgende wedstrijden a.s. zaterdag voor de KPN cup in Enschede.

Start beloften 17.45 uur, dames 19.15 uur en topdivisie 20.30 uur.

Aad de Haas