Marathonschaatsen

Op het prachtige ijs in Schaats-tempel Thialf Heerenveen werd de 10e wedstrijd om de KPN cup verreden.

Als eerste de Dames Regiotop. Dit zijn meestal nog jonge meiden die aan het begin staan van een marathon carrière. De deelnemers worden gade geslagen door de coaches van de dames en die pikken daar hun nieuwe aanwas voor het grote peloton uit.

Om 17.45 ging het Beloften peloton van start. Op het mooie ijs kwam niemand weg. Telkens werd het gat naar de vele uitloop pogingen weer dicht gereden en eindigde in een massa sprint waarin de jarige Leander van der Geest uit Warmond zijn 2e overwinning pakte. 2e werd Casper de Gier en 3e Gerwin Smit.

Daarna ging het Damespeloton van start. Ook hier wist niemand weg te komen, De ploeggenoten van Irene Schouten rijden de gaten dicht of ze doet het zelf. Winnaar, ja wie anders, werd de oppermachtige Irene Schouten voor Imke Vormeer en Manon Kamminga. Manon staat nog 1e in het klassement omdat Schouten 4 wedstrijden miste door het rijden van mass starts bij de World-Cup. Tjilde Bennis werd 13e de rommelige eindsprint. Tjilde staat nu 12e in het klassement en 2e in het jongere klassement.

Als laatste ging de Topdivisie van start. Een slopende de wedstrijd waarbij 16 man een ronde voorsprong wist te pakken. Dit op initiatief van Jorrit Bergsma. Deze kon in de finale geen stand houden tegen de ontketende Belg Bart Swings die ruim de wedstrijd won door een geweldige demarrage van de laatste 2 ronden. Tweede werd klassementsleider Sjoerd den Hertog voor de Nieuw Zeelander Peter Michal, een onvermoeibare skeeler man.

Vrijdag bij de Oomscup op de Haagse Uithof werd Richard Bennis 15e.

Volgende wedstrijd a.s. dinsdag voor de beloften op FlevOnice en dan a.s. zaterdag de 19e op de Amsterdamse Jaap Edenbaan de 11e cupwedstrijd.

Start om 19.15 uur Dames, 20.30 uur Top Divisie Heren en 22.00 uur Beloften.

Aad de Haas