Marathonschaatsen

Afgelopen week was de eerste marathon op 1 januari in Groningen. Daar werd het NK marathon op kunstijs verreden. Als eerste startten de Neo Senioren. Jonge rijders onder de 23 maakten er een leuke wedstrijd van. Ruud Slagter, een sterke beer uit Drenthe met een geweldige eindsprint, won de massa sprint voor Ronald Haasjes en Jordy van Workum. Deze drie staan ook hoog in het klassement van de beloften. Bij de dames was Irene Schouten met overmacht de beste. Wat ze het hele seizoen al is. 2e werd Bianca Bakker en 3e Manon Kamminga. Geen verrassingen, deze drie staan eveneens aan de top van het cup klassement.

Tjilde Bennis was in beide wedstrijden uitstekend op dreef en weet in de finale voorin te blijven. 11e op het NK en 16e in Breda.

Bij de Heren senioren won na een slopende wedstrijd good old Arjan Stroetinga met zijn 37 jaar voor de 4e keer het NK. 2e werd de cup leider Sjoerd den Hertogh en 3e zijn ploegmaat Crispijn Ariëns.

Zaterdag in Tilburg werd voor de start van elke divisie een minuut stilte gehouden voor het overlijden van de 37 jarige Paulien van Deutekom. Voor de beloften was het in Tilburg een z.g. doorstroom wedstrijd. Dat betekent dat de eerste 20 rijders van de ranking met het A peloton mee mogen rijden en 20 C rijders bij de B. Er zijn geen punten voor het klassement beschikbaar en dat geeft een open wedstrijd.

5 rijders wisten in de eindfase van de wedstrijd een ronde voor te pakken mede door het prachtige ploegenwerk van Team Viehhofen. Winnaar werd Wabe de Rooij voor Rienk Engele (Viehhofen) en Gijs Voorduijn. Bij de Topdivisie reden slecht 4 B rijders van de 20 de wedstrijd uit wat aangeeft dat er een groot niveau verschil is tussen de Beloften en Topdivisie. Het werd een bizarre wedstrijd waarbij door valpartijen de ploeg van Bouw en Techniek met vier man onderuit ging. Ook Jorrit Bergsma en de kersverse Nederlandse kampioen Arjan Stroetinga gingen onderuit. Winnaar werd totaal onverwacht Bart Hoolwerf gevolg door Mats Stoltenborg en de Nieuw Zeelander Peter Michal. Deze drie hadden 2 ronden voor. 11 rijders hadden 1 ronde voor op het gedecimeerde peloton. Wat een wedstrijd.

Volgende wedstrijd a.s. zaterdag in Heerenveen. Start om 17.45uur beloften 19.15uur Dames en 20.30uur Topdivisie.