Gerard, door Jaap de Jong

Toen we twaalf jaar oud waren fietsten we met Arnold naar de Tuinbouwschool. Van af onze 16e jaar gingen we er met de brommer op uit. Vele jaren zijn we op vakantie geweest. Ik denk nog altijd aan de eerste keer op vakantie. Een weekend Valkenburg. Het weekend dat Jan Jansen de etappe won, we hebben het gevierd. Jan Jansen won op de Camp Elysee de afsluitende tijdrit en was daarmee gelijk de winnaar van de Tour de Franc. Wij waren toen toevallig in Valkenburg en we hebben er niks van gezien maar wel feest gevierd. En ook het jaar dat Joop Zoetemelk won waren wij met andere vrienden op de Champ Elysee.

Want vrienden had je. Zelfs meerdere groepen.

Ik denk dan aan het voetbalelftal waar je leider, grensrechter en muzikaal begeleider van was. Het groepje Ajaxsupporters waarmee je onder andere je eerste vliegreis maakte naar Schotland voor de wedstrijd tegen Celtic. Ik denk aan het groepje fietsers waarmee je als chauffeur van de volgwagen naar de Ardennen ging. Ik kan zo nog wel even doorgaan.

Vele organisaties konden een beroep op je doen voor hand- en spandiensten.
Bij de voetbalvereniging. Eerst als elftalleider, later als hulp bij het maken en het bezorgen van het clubblad en als kantinemedewerker. Bij de Toerclub als bouwer van de carnavalswagen, chauffeur voor de bagage.

De Schaakclub als wedstrijdleider, de IJsclub als verkoper in de “Koek- en zopietent”. Als parkoers medewerker bij de Meerhorstloop en paarden in de Vlietlanden. Bij de kerk voor het onderhoud van de begraafplaats. Op Gerard konden ze altijd een beroep doen. Je was een supervrijwilliger.

Gerard, we gingen niet alleen kijken naar wielrenners. We gingen zelf op de fiets. In 1978 deed je voor het eerst mee op een tweedehands racefiets voor de tocht “Den Haag – Den Helder”. We gingen daarna vaak op fietsvakantie en deden mee met de diverse fietsvierdaagses. Tot vorig jaar september maakten we nog tochtjes op de racefiets.

Het ging je steeds moeilijker af. De laatste fietstocht die ik met je maakte was in juni van dit jaar met de duofiets naar IJsboerderij De Jong in de Weipoort. Aan al deze tochten hebben we veel plezier gehad.

Tien jaar geleden kreeg je het advies van je huisarts om meer te gaan lopen. Nadat je gestopt bent met werken in 2010 ben je meer gaan wandelen. Eind 2011 besloten we om met vier vrienden de Vierdaagse van Nijmegen te gaan lopen. Fysieke problemen bij de drie anderen betekende dat je in mei 2012 er nog alleen over was. Je liet je er niet van weerhouden om toch door te gaan en in 2012 heb je nog de vierdaagse van Nijmegen gelopen. Je was altijd trots op deze prestatie. Gerard, Als een van je vele vrienden kijk ik met weemoed terug op die tijd.

Geerd bedankt.

Jaap de Jong