Van Klooster naar Dorpshuis naar Kulturhus

Het Kulturhus is bijna klaar, in februari of maart worden de klassen in het nieuwe schoolgebouw in gebruik genomen, een beetje later dan gepland. Wij laten op de valreep van het jaar een foto zien van het oude zusterklooster ‘Immaculata’, dat in 1907 ontworpen is door architect E.J. Margry en gebouwd door aannemer Rinks uit Santpoort, en tevens diende als meisjesschool met een eerste en tweede klas en de bewaarschool. Het is nu niet meer voor te stellen, maar in die tijd waren er gescheiden meisjes en jongens scholen. De meisjes kregen les van de nonnen, de Zusters van de Choorstraat uit ‘s-Hertogenbosch.

In 1922 wordt er een aparte naaischool aangebouwd. In 1958 wordt alles afgebroken en herbouwd, architect N. de Bruyn en aannemer Baaten uit Leidschendam krijgen de opdracht van het gemeentebestuur Leidschendam. Er is geen geld voor de verwarming, maar zuster Leonie zorgt via acties dat het geld beschikbaar komt. Tot 1968 werd er les gegeven, daarna werd het zogenaamde huis van de negen nonnen verbouwd tot Dorpshuis. Op 5 december 1980 wordt dit door een brand zo ernstig vernield dat er herbouwd moet worden. Op 8 mei 1982 wordt het huidige Dorpshuis geopend waarin diverse activiteiten plaatsvinden.

Volgend jaar start er een nieuwe fase en komt in het Kulturhus de school en de sociale activiteiten tezamen in één gebouw. Zijn er nog mooie verhalen of foto’s van het oude klooster, dan horen wij dat graag.

Ria Luiten