Reünie Asafoetida 1969 – 1974

Historie

Het was de tijd waarin jongeren hun plek gingen opeisen, de tijd ook van de opkomst van de jongerencultuur. Lange haren, jongerenmode, volop popmuziek, dansavonden en favoriete jongerenbrommers, zoals de Puch. Jongeren gingen elkaar opzoeken op hangplekken. In Stompwijk had je bijvoorbeeld de plek voor het winkeltje van Henk van Santen.

In die context startten een aantal jongeren in Stompwijk in 1969 een eigen soos. Dat was in de aula van de lagere school aan de Zustersdijk. Het was een sfeerloze ruimte, maar met matrassen, kaarslicht en wierook werd het toch nog leuk. Maar er was een groot nadeel: alles moest na de soos steeds weer in de oorspronkelijke staat worden terug gebracht. De jongeren gingen dan ook op zoek naar een nieuwe ruimte, die echt van hen was. Die kwam er (met toestemming van de wethouder) eind 1970 op het terrein naast de toenmalige sportvelden. Het was een bouwkeet, door de jongeren zelf verworven, opgezet en gerenoveerd. De soos ging Asafoetida heten en de ruimte werd ‘De Keet’. Hier hadden de jongeren uit Stompwijk en omgeving een echt fantastische tijd. Het was de perfecte hangplek. Zonder dat er op hun vingers werd gekeken konden zij hun eigen soos en hun vrije tijd vormgeven. Er gebeurde veel, van alles en voortdurend, al konden sommige oudere Stompwijkers het wat minder waarderen. Twee jaar duurde het feest in de Keet, toen Asafoetida opnieuw verhuisde.

De Zolder van het Zustershuis werd het nieuwe onderkomen. Een mooie ruimte met niveauverschillen; hygiënischer en minstens 3 keer zo groot als de Keet. Hier kon het jongerenwerk van Asafoetida tot volle bloei komen en dat gebeurde ook. Het programma werd veelzijdiger: naast de gewone soos meer muzikale optredens en films, thema- en voorlichtingsavonden en er ontstond zelfs een eigen cabaretgroep uit de jongeren. Het duurde allemaal tot de zomer van 1974. Toen trad een nieuwe generatie aan en een nieuw bestuur. Niet lang daarna zou het Zustershuis verdwijnen en plaats maken voor een nieuw Dorpshuis.

De reünie

In de maand november jongstleden zijn oud-bestuursleden van Asafoetida uit de periode de Aula, de Keet en de Zolder bijeengekomen. Besloten is om een reünie te organiseren, 50 jaar na de start. Voor deze reünie wordt iedereen uitgenodigd die in die tijd (1969 – 1974) jong was en bezoeker van jongerensoos Asafoetida. De reünie gaat plaatsvinden op:

Zaterdag 25 mei aanstaande (middag/avond) in het Kulturhus

Het programma voor de reünie zal bestaan uit:

een historisch overzicht met beeldmateriaal van de jongeren en Asafoetida in de periode 1969 tot 1974 (Aula, Keet en Zolder)

-muziek uit die jaren, waaronder ook livemuziek;

-eten en drinken.

Voorts wordt tijdens de reünie een boekje gepresenteerd. Dit gaat eveneens over de periode Aula, Keet en Zolder van Asafoetida, maar zal deels andere accenten hebben dan het historisch overzicht. Dit boekje is te koop. De opbrengst gaat naar de jongste generatie van Asafoetida die opnieuw weer een eigen ruimte moet inrichten in het Kulturhus.

Voor het boekje, maar ook voor het historisch overzicht komen we graag in het bezit van foto’s, knipsels of ander materiaal uit de eerste 6 jaar van Asafoetida. Maar ook willen we graag foto’s hebben over het toenmalige tijdsbeeld in Stompwijk: lange haren, jongerenmode, brommers en hangplekken. Mocht je dergelijke foto’s in je bezit hebben, zend ze dan digitaal aan Leo Oliehoek: of laat het hem anders via deze email even weten: oliehoekies@gmail.com

Aanmelding: Bezoekers van de reünie moeten zich tevoren op geven. Het aanmeldsysteem gaat in de loop van februari a.s. lopen. Wij laten je via de media weten hoe je je te zijner tijd kunt aanmelden. Zet in ieder geval de datum alvast in je agenda!

Organisatiecomité Reünie Asafoetida