Jelsie van Ruijven succesvol op bewogen NK

Afgelopen weekend was het NK in het 25 meter bad. In juni was Jelsie nog zeer succesvol op het NK in het 50 meter bad. De voorbereidingen waren goed, dus waren we hoopvol gestemd voor dit NK.

Voordat donderdag Jelsie naar Eindhoven zou afreizen, zou ze nog even bij opa en oma langs gaan. Opa is al een lange tijd erg ziek en donderdag was duidelijk dat het afscheid definitief was. En in Eindhoven aangekomen kreeg Jelsie het bericht dat opa was overleden. Er volgde een nacht met veel verdriet voordat ze vrijdagmorgen het Pieter van den Hoogenbandzwembad binnenkwam.

Jelsie ging het toernooi in met de gedachten: “dit weekend zwem ik voor opa”. Vrijdagochtend stond de 50 meter schoolslag op het programma. Jelsie had een kleine achterstand op een meisje uit Veenendaal, maar Jelsie kwam steeds dichterbij. Het bad was net 10 meter te kort om met een gouden medaille naar huis te gaan, maar met een mooi PR en een tweede plek was Jelsie dik tevreden. Vrijdagmiddag volgde de 100 rugslag en 200 meter wisselslag. Hierop waren zeker medaillekansen, maar twee keer zwom Jelsie boven haar PR.

Zaterdagochtend was de 50 meter rugslag aan de beurt. Met een abonnementje op de 50 meter nummers, haalde Jelsie met een klein PR ook hier weer een medaille: de bronzen dit keer. In de middag volgde de 50 meter vrije slag. Dit is een erg spannend nummer omdat veel meiden in staat zijn om te winnen. Ook nu weer een close-finish. Het scorebord wees uit dat Jelsie een zilveren medaille kon ophalen dankzij een mooi PR; het abonnementje hield dus nog even aan.

Zondagochtend stond Jelsie aan de start van de 400 meter wisselslag waarop ze in juni nog een gouden medaille wist te behalen. Maar inmiddels was duidelijk dat de verkoudheid stevig was toegeslagen. Met name op de langere afstanden is dit een groot nadeel. Hoewel Jelsie niet ver verwijderd was van haar PR miste ze nipt een podiumplek.

Daarna volgde de 200 meter rugslag. Ook nu greep ze net naast de medailles.

In de middag het laatste nummer, de 100 meter vrije slag. In de voorronde in de ochtend kwam Jelsie niet verder dan een 7e plek, maar daarmee wist ze wel een finaleplek te behalen. In de finale wilde Jelsie nog zo graag ter ere van opa een mooie prestatie neerzetten. Na een zinderende strijd mocht Jelsie op de op één na hoogste trede van het podium stappen.

Het was een bijzonder NK met prestaties waarop opa enorm trots zou zijn geweest.

Ilona van Ruijven