Vrijwilligers in het zonnetje

Enige tijd geleden is een oproep geplaatst om een vrijwilliger of vrijwilligersorganisatie voor te dragen voor de prijs als vrijwilligers/organisatie van het jaar. De Vrijwilligersprijs is een initiatief van de gemeente Leidschendam-Voorburg, in samenwerking met het Vrijwilligerspunt. Met deze vrijwilligersprijzen toont de gemeente Leidschendam-Voorburg haar grote waardering voor de – vaak onzichtbare – inzet van alle vrijwilligers.

Van de 10 organisatie waren er 2 vanuit Stompwijk. Wij van de Dorpsketting hebben onszelf voorgedragen omdat we al bijna 50 jaar voor de verbinding in het dorp zorgdragen. Het Dorpshuis werd voorgedragen door Jona van der Meer en als vrijwilliger werd Aad Waaijer voorgedragen door Harddraverijvereniging Nooit Gedacht.

Vanwege deze nominatie zijn we afgelopen donderdag met een kleine afvaardiging naar het raadhuis getogen. Hier werden alle aanmeldingen voor de individuele prijs en voor de organisatieprijs bekend gemaakt. Opnieuw werd duidelijk dat de vrijwilliger het cement is van de samenleving.

De jury bestond uit wethouder Jan-Willem Rouwendal, Hanni van Waasdijk (voorzitter van de Participatieraad gemeente Leidschendam-Voorburg) en Marcel van Heuvel (maatschappelijk betrokken ondernemer Optima Forma en secretaris van de Vlietsteden Ondernemers Club). Het werd een klein feestje met stemmige live muziek, een hapje, drankje en Eric Bouwman als speaker.

(Foto: Michel Groen)

Er werd een quiz gehouden waarbij je met je telefoon mee kon spelen. Vragen als: Hoeveel vrijwilligers zijn er werkzaam binnen de gemeente? Dat zijn er dus 25.000 op een bevolking van bijna 75.000 dat is 1 > 3. En dat is geweldig.

Hoeveel % van de jongeren is er als vrijwilliger werkzaam. Ik hoopte op 40% maar dat zijn er 50%. Ook fantastisch.

Andere vraag: Om welke reden doen mensen vrijwilligerswerk? Alle antwoorden waren aannemelijk zoals plichtsbesef, om bij te dragen aan de maatschappij. Of dat ze iets voor een ander willen doen, maar de belangrijkste reden is dat je er zelf heel blij van wordt. En gemiddeld ruim 4 uur per week.

Ook een leuke vraag: Waar zijn de meeste vrijwilligers te vinden? Is dit is wijk A of wijk B of in Stompwijk. Ja natuurlijk in Stompwijk.

De prijs van Vrijwilliger ging naar Karin van der Starre en als organisatie ging deze naar de 12 jaar buffelende voorbereiding van de nieuwe turnhal in Voorburg. Zij mochten al 1000 gasten ontvangen die allemaal vol lof waren en ja daar doen we het voor, want van een ander blij maken word je zelf ook blij.

Petra