Marathonschaatsen

Afgelopen zaterdag op de Alkmaarse IJsbaan de Smeet was het buffelen voor de mannen en vrouwen met lange adem. Het ijs van de semi overdekte baan was prooi voor de wind en zeer vochtige lucht. Dit tezamen maakt dat binnen korte tijd het ijs aanslaat en steeds zwaarder wordt voor de rijders. Het was dan ook een waar slagveld voor de deelnemers van de wedstrijden. Bij de dames won wederom Irene Schouten voor Lisa van der Geest en Imke Vormeer. Twaalf rijdsters wisten een ronde voor te pakken op het peloton. Met de 2e plek voor van der Geest is dat in wezen haar come back na blessure leed. Tjilde Bennis reed prima naar een derde plek van het peloton en werd daardoor 15e in de wedstrijd.

Bij de Beloften was het een afval race bij de zogenaamde doorstroom wedstrijd. Velen moesten de strijd staken. De Deen Philip du Schmidt won voor Maikel Stam, deze hadden twee ronden voor, 3e werd Wabe de Rooij die met 3 andere rijders 1 ronde voor had. Dit geeft aan dat het peloton totaal versplinterd aan de finish kwam. Van de 83 rijders werden er 38 geklasseerd. Bij het A peloton was het niet veel anders, de sterkste blijven over. Hier won Sjoerd den Hertog voor Mats Stoltenborg en Robert Post. Veertien rijders hadden twee ronden voor en 6 rijders 1 ronde. Voor het publiek zijn dit fantastische wedstrijden om naar te kijken. Den Hertog versterkte zijn eerste positie in het klassement.

De wedstrijd gepland voor dinsdag 11 december op FlevOnice is door de weersomstandigheden afgelast.

Het peloton is aanstaande zaterdag de 15e op de Haagse Uithof.

Start om 17.45 voor de beloften met de regionale teams GroeneHartSport en bij de dames Netflix met o.a. Tjilde Bennis met beennummer 67. De dames start is om 19.15 en de Topdivisie om 20.30.

Kom het zien, Aad de Haas