KBO ook in Kulturhus ontmoetingsplaats voor ouderen

Ook de KBO verhuist mee naar het Kulturhus. Voorzitter Trees van Velzen vertelt meer over de plannen van de bijna 55-jarige Stompwijkse afdeling van de ouderenbond.

Wat doen jullie precies als KBO?

De Stompwijkse afdeling van de KBO bestaat alweer bijna 55 jaar. Iedere dinsdagmiddag komen ouderen bij elkaar om te klaverjassen, rummikuppen of kaarten te maken. Voor onze leden is dat echt een uitje. Zij ontmoeten weer eens gelijkgestemden. Want we zien dat er toch wel ouderen zijn die op een eilandje komen te zitten. Ons dorp is door de jaren heen ook veranderd. Vroeger was iedereen in de buurt thuis, maar tegenwoordig werken de buren. In Stompwijk wonen gelukkig veel mensen nog op zichzelf, maar zij moeten er meer dan vroeger op uit om contact te leggen. De soos is dan een mooie manier om toch mensen te ontmoeten.

Met hoeveel mensen zijn jullie?

We mogen iedere keer zo rond de zestig mensen verwelkomen. Dat zijn mensen uit Stompwijk, Zoetermeer, Zoeterwoude, Voorschoten en Nootdorp. Het bestuur bestaat uit vijf vrijwilligers. Marianne Hoppe is secretaris, Aad Bennis vice-voorzitter, Jan Duijvestein penningmeester, Sjaan van Rijn lid en ikzelf ben voorzitter. Daarnaast hebben we onze koffiedames Mieke van Marwijk en Wil Vurens. Met elkaar werken we hard, maar we doen het graag. De mensen hebben er zoveel plezier van.

En jullie hebben ook speciale feestdagen, toch?

Jazeker. In oktober hebben we onze jaarlijkse Ontmoetingsdag. We gaan dan met elkaar naar de kerk voor een woord- en gebedsviering onder leiding van Marianne Turk. Daarna serveren we koffie met gebak gevolgd door een heerlijke lunch en ’s middags is er entertainment. Daarnaast vieren we Sinterklaas en Kerst, hebben we onze jaarlijkse uitgaansdag in juni en een fietstocht. Allemaal leuke activiteiten waaraan iedereen naar wens kan meedoen.

Welk deel van het Kulturhus gaan jullie gebruiken?

Onze bijeenkomsten zullen in de grote zaal zijn. Als die ruimte alleen te klein is, kunnen we ook de huiskamer erbij betrekken. We hebben aardig wat tafels nodig om te kunnen kaarten en natuurlijk ook voor de andere activiteiten. Het leuke is dat het Kulturhus vaker open kan zijn. Het is leuk als mensen dan gewoon even binnen kunnen lopen. Dat gaan we zeker promoten.

Kijken jullie uit naar het nieuwe pand?

Ja, zonder meer. Vooral omdat het een mooi, nieuw, fris gebouw is. Dat neemt niet weg dat er ook veel mensen zeggen dat het heel erg zonde is van het Dorpshuis. Ik moet wel zeggen dat het wat voeten in de aarde heeft gehad voordat wij daadwerkelijk wilden verhuizen. We hebben er twee ledenvergaderingen aan gewijd en zijn blij dat we er met elkaar zijn uitgekomen. Dat we er uit zijn gekomen met bestuur Stichting Dorpshuis, is mede te danken aan Stef Verburg (voorzitter Adviesraad) en Koos van Wissen (ex-voorzitter Adviesraad), zij hebben een bemiddelingsplan opgesteld en door dat plan zijn de neuzen van Stichting Dorpshuis én onze neuzen, dezelfde kant weer op komen te staan. Nu hebben we er zin in, zeker omdat wij zelf ook vinden dat de KBO echt bij het Kulturhus hoort.

Kunnen jullie nog leden gebruiken?

Ja, hoor! Iedereen vanaf 50 jaar is welkom. Je kunt gewoon binnenlopen op dinsdagmiddag. We starten om 13.15 uur met Bewegen voor ouderen onder leiding van Maria van Santen. Dit duurt tot 13.45 uur. Vanaf 14.00 uur gaan we van start met de activiteiten. Om 17.00 uur is het weer afgelopen. Als je wilt komen kijken, krijg je een lekker bakkie koffie of thee met wat lekkers erbij. Wees welkom!

Bestuur Stichting Dorpshuis

Theo van Velzen, Aad de Haas, Bert Wolterbeek

en Frank van der Voort

E-mail: info@dorpshuis-stompwijk.nl

Telefoon: 06 21 85 36 61