Niels geslaagd!

Gisteren is Niels geslaagd voor zijn 4e Dangraad in het Judo. Dit examen wordt landelijk afgenomen en vond plaats in Wijk bij Duurstede, onder toeziend oog van de voorzitter van de Nationale graden commissie van de Judo Bond Nederland.

Voor het examen moeten verschillende ‘kata’s’ worden gelopen. Dit is een vastgestelde choreografie die je tot in perfectie moet uitvoeren. Er wordt gelet op het tempo, balansverstoring en het werpen. Je traint dit met een vaste partner en samen doe je ook het examen. Tijdens het examen zitten er 4 juryleden die minimaal 6e Dan of hoger hebben om te beoordelen hoe de kata’s worden uitgevoerd. Dit kan je vergelijken met turnen, er staat voorop vast wat je wilt laten zien. Elke ‘misser’ is een bepaald puntaftrek. Onderaan de streep moet het per ‘kata serie’ voldoende zijn. Dit is geen kijksport, het is voor een leek gruwelijk saai om te zien, en er zit geen ambiance in de zaal. Het moet stil zijn en in pure focus worden de technieken uitgevoerd.

In het middagdeel moesten de kandidaten het normale judo laten zien. Dit is het judo dat van jongs af aan geleerd wordt. Verschillende worpen, overnames en combinaties. Zowel in het staande als op de grond moesten deze worden uitgevoerd. Dit oogt een stuk herkenbaarder, en mede door het tempo een stuk leuker om naar te kijken.

Niels Van Harte Gefeliciteerd !

Peter, Coby, Rick + Annemarieke