Kauwen en kraaien

In de aanloop om achter de eigenaar van ‘onze kauw’ te komen sprak ik met Dorien Mulckhijse, partner van Willem Overdevest. Ook zij heeft mooie ervaringen met een tamme vogel.

Rokus

Wij zijn aan de tamme kraai gekomen door mijn zusje. Ze speelde altijd bij haar vriendin op de boerderij en daar was een heel jonge kraai uit het nest gevallen. Ze heeft hem groot gebracht met wormen, soepvlees en blikjes hondenvoer. Rokus zat wanneer het mooi weer was altijd op de halve achterdeur en wanneer je dan een kopje thee zat te drinken moest je je biscuitje goed in de gaten houden, snel dat hij was om het te pikken! Wanneer mijn zusje naar school fietste vloog Rokus met haar mee. De school stond achter de kerk in Waarder en Rokus ging totdat mijn zusje naar binnen ging bovenop de toren naar haar zitten kijken en roepen op zijn manier. Later vloog deze kraai met mijn vader mee, mijn vader was aannemer. Hij volgde de auto in het hele dorp en ging bovenop de bouwkraan zitten wachten tot mijn vader weer zijn sleutels pakte en elders in het dorp naar de bouw ging. Wij zijn trouwens wel heel wat sleutels kwijt geweest. Die zaten bij ons gewoon in de deuren en onze Rokus pikte deze sleutels en verstopte ze in het rieten dak van de hooibergschuur. Mijn zus heeft heel wat keertjes op het dak gezeten met een hengel om de sleutels op te vissen. Onze hond Bobbie en poes Mies zaten samen met Rokus de kraai, op het stoepje naast ons huis te wachten toen wij 3 dagen op familiebezoek in Duitsland waren. Normaliter hadden ze niets met elkaar, maar nu de buurman voor hen zorgde, vormden ze met elkaar een comité van ontvangst. Het was prachtig om te zien, jammer genoeg hadden we toen nog geen mobieltjes om het tafereeltje snel op de gevoelige plaat vast te leggen. Het fototoestel zat in de achterbak van de auto en toen we uitstapten kwamen ze alle 3 heel snel naar ons toe.

Groeten Dorien

Afgelopen week werd Rachelle Lelieveld verrast door Paultje. Gelukkig had ze het stukje gelezen en kon hierdoor rustig blijven. Hij is een klein eindje mee gegaan op haar schouder en bij de Hoge Brug heeft ze hem op de leuning gezet. Kijk hem maar eens nieuwsgierig kijken.

Petra

Wat is het verschil tussen kauwen en kraaien?

Wanneer mensen last denken te hebben van kraaien, blijkt het in werkelijkheid meestal om kauwen te gaan. Deze twee soorten vogels lijken op het eerste gezicht veel op elkaar. Kraaien en kauwen zijn allebei vogels en ze zijn beide donker van kleur. Toch zijn er een aantal duidelijke verschillen. Hieronder vind je een afbeelding van een kauw en van een kraai die de verschillen die hieronder worden toegelicht illustreren.

Kauwen zijn met een lengte van 30-34 cm en een spanwijdte van 64-73 cm aanzienlijk kleiner dan kraaien. Kraaien hebben een lengte van 44-51 cm en een spanwijdte van 88-100 cm. Kraaien wegen ongeveer 550 gram en kauwen slechts de helft; ongeveer 250 gram. Dit verschil is echter pas goed te zien wanneer je de twee vogels dicht bij elkaar ziet. Hoe kun je dan toch op een afstand zien of je overlast hebt van een kraai of een kauw?

Ogen

Kauwen hebben een witte iris en kraaien hebben een donkere iris. Uit recent onderzoek is gebleken dat kauwen hun witte ogen gebruiken als afschrikmiddel voor soortgenoten.

Snavel

Kauwen hebben een stevige en relatief korte donkere snavel. Kraaien hebben een krachtige karakteristieke zwarte snavel waarvan de bovensnavel bij de punt naar beneden buigt.

Verenkleed

Een kauw heeft een donkergrijs verenkleed met een lichtgrijs achterhoofd. Een kraai heeft een volledig zwart verenkleed. Aan de veren zijn de verschillen tussen kauwen en kraaien goed te zien.

Geluid

Ook in het geluid dat kauwen en kraaien maken zit verschil. Kauwen maken een geluid dat klinkt als “ka-ka”, terwijl kraaien een meer krassend geluid maken, wat klinkt als ‘‘skrà¨à¨hj-skrà¨à¨hj”

Partner

Daarnaast blijven kauwen altijd bij dezelfde partner. Kauwen zijn dan ook bijna altijd samen te zien. Kraaien daarentegen leven alleen en zul je vaker in hun eentje zien.

Bron: Rentokil-blog door Sander