Professionele keuken en creatief atelier voor kinderen SKZ

SKZ verzorgt de kinderopvang in Stompwijk. Het gaat hier om de peuterspeelzaal en de buitenschoolse opvang. Dita van Dijk is directeur van SKZ en kijkt uit naar de nieuwe locatie.

Gaan jullie erop vooruit in het nieuwe gebouw?

Jazeker. Zoals iedereen wel weet, hebben we nu een klein gebouw met weinig buitenruimte. Als we gaan verhuizen, hebben we gelukkig veel meer ruimte tot onze beschikking. We krijgen straks een professionele keuken tot onze beschikking waar we met de kinderen kunnen koken en bakken. Ook kunnen de kinderen naar het atelier om creatief bezig te zijn. En als het slecht weer is, hebben we de speelzaal om toch lekker te bewegen. Ook belangrijk is dat we een veel groter plein hebben om te spelen. Wat dat betreft gaan de BSO-kinderen er 200 procent op vooruit.


Hebben jullie zelf ook meegedacht aan het gebouw?

We zijn al vanaf het begin nauw betrokken bij het nieuwe gebouw. En we hebben meegedacht met de inrichting ervan. De huiskamer wordt heel leuk en huiselijk met gezellige banken en veel boeken. Een fijne plek voor de kinderen. Ook met het buitenplein hebben we meegedacht. Dat wordt straks ingericht met uitdagende speeltoestellen. De peuterspeelzaal krijgt een eigen, afgesloten plein. Zo kunnen de allerkleinsten veilig met elkaar spelen.

Met welke andere gebruikers werken jullie samen?

De school is natuurlijk onze belangrijkste samenwerkingspartner. Wij vinden het plezierig dat we nu vanaf de peuterspeelzaal een doorlopende leerlijn naar school kunnen garanderen. Het is ook prettig dat het voor kinderen niet meer zo eng is om na de peuterspeelzaal naar school te gaan. Zij kennen de leerkrachten al en het gebouw natuurlijk ook. Zelf hebben we nu al goed contact met de school, dat kan alleen nog maar beter worden. En ook met de andere gebruikers zie ik mogelijkheden. Misschien is het leuk om samen te werken met de fanfare of met de persoon die yoga geeft. Dat kan hele leuke workshops opleveren. Dit zal overigens wel even tijd nodig hebben, want we willen eerst goed onze draai vinden.

Wanneer gaan jullie verhuizen?

De planning is dat we met de BSO in januari verhuizen. De peuterspeelzaal gaat pas in het tweede kwartaal van 2019 open, als ook het schoolplein klaar is. Voor ons is dat wel jammer, omdat we dan meer medewerkers beschikbaar moeten hebben. Dit heeft te maken met het vier-ogenbeleid. Er moet altijd een tweede persoon zijn die toezicht kan houden. Dat is ook een voordeel van het nieuwe gebouw. Omdat de leerkrachten het lokaal kunnen inkijken, hebben we dit beleid meteen ingeregeld.

Hebben jullie zin om naar het nieuwe gebouw te gaan?

Door de verhuizing kunnen we veel gevarieerdere activiteiten aanbieden. Zo kunnen we kinderen in aanraking brengen met de vele talenten die ze kunnen hebben. Zoals koken, natuur, bewegen, cultuur en nog veel meer. Door de nieuwe faciliteiten kunnen we hier veel beter op inspelen. Dat is voor onze pedagogisch medewerkers natuurlijk ook veel leuker. Deze locatie is een goede basis om er met elkaar iets moois van te maken.

Bestuur Stichting Dorpshuis,

Theo van Velzen, Aad de Haas, Bert Wolterbeek

en Frank van der Voort