Marathonschaatsen

Afgelopen zaterdag werd op de Kennemerland IJsbaan in Haarlem de Jan van der Hoorn Marathon verreden. De 5e wedstrijd om de KPN cup. Bij de beloften divisie startte onder toeziend oog van oud allrounder Bob de Jong een groep van 5 Chinese schaatsers. Bob heeft het doel om zijn pupillen kennis te laten maken met het marathon schaatsen. Voorwaar er reden prima rijders bij. Alleen het groepsrijden moeten ze nog leren. Niemand bij de beloften wedstrijd kreeg de lengte om weg te rijden. Telkens werd, mede door het uitstekende ijs, alles weer dicht gereden. In de massa sprint was Merijn Scheperkamp de snelste voor Ruud Slagter en Casper de Gier. Hoewel prima gebracht door zijn ploegmaats wist Leander van der Geest niet te winnen hij werd 4e. Hij behield de leiders trui in het klassement. Bij de dames won Manon Kamminga haar eerste marathon op kunstijs. Wordt zij de opvolgster van haar ploegleider Klasina Seinstra? Klasina won de Elfstedentocht en diverse keren op de Weissensee en heel veel marathons. Thans is zij ploegleidster van Team A6 auto’s waarbij Kamminga is ingelijfd.

Tjilde Bennis reed wederom een verdienstelijk wedstrijd en werd 14e. Bij de Topdivisie kwam pas in de eindfase een groepje weg, welke werd aangestoken door Mats Stoltenborg. Zelfs de mannen van Jillert Anema onder aanvoering van Jorrit Bergsma en Bob de Vries hadden geen antwoord op de ontketende groep. Metertje voor metertje reed de groep verder weg en dat doet pijn voor de koplopers maar nog erger bij de achtervolgers. Klasbak Sjoerd den Hertog won de sprint voor ploegmaat Crispijn Ariëns en de Nieuw Zeelander Peter Michael. den Hertog wist zijn leidende positie in het klassement hiermee verder uit te breiden.

A.s. donderdag begint meerdaagse wedstrijd de z.g. de Trachtitol Trophy. Een vierdaagse gesponsord door farmaceut Trachtitol. De eerste wedstrijd is in Breda, 2e in Utrecht,3e in Hoorn en de finale a.s. zondag in Groningen. Zaterdag 15 december is het peloton op de Haagse Uithof.

Aad de Haas