Een bibliotheek in de huiskamer van Stompwijk

Ook de bibliotheek komt in het Kulturhus.

Directeur Harm Smit van Bibliotheek aan de Vliet vertelt er graag meer over.

Ah, komen de kinderboeken en volwassen boeken nu weer bij elkaar?

Nee, hoor. Eigenlijk gaan we wat dat betreft verder zoals nu. De kinderboeken blijven op school, dat bevalt ons goed. We zien namelijk veel mogelijkheden om hiermee lezen nog meer te stimuleren. Ook bijvoorbeeld bij kinderen die naar de opvang van SKZ gaan. Onze jeugdcollectie komt in de school te staan, op een mooie centrale plek bij de grote trap. De boeken voor volwassenen staan in de bibliotheek in het Kulturhus zelf.

Dat wordt een hele bijzondere bibliotheek, toch?

Jazeker, dit is de enige vestiging in een huiskamer! Onze boeken komen in grote kasten door de hele ruimte te staan. Dus in een gezellige ruimte kun je gewoon een boek pakken en deze ter plekke gaan lezen. Of aan de leestafel gaan zitten en een krant of tijdschrift pakken. Natuurlijk kun je ook boeken lenen met je bibliotheekpas. We werken dan met de zelfscanners die we nu ook al gebruiken.

Zien jullie uit naar de nieuwe locatie?

We zijn blij dat we een bijdrage kunnen leveren aan het kloppend hart van Stompwijk. Zeker omdat we met verschillende partners samenwerken. Ook is het plezierig dat we nu dagelijks open kunnen zijn. De afgelopen jaren was de bibliotheek steeds minder uren beschikbaar en dan heb je logischerwijs geen grote toestroom. Dat is jammer. Het was voor ons een dure voorziening die te weinig werd gebruikt. Met het Kulturhus zijn de openingstijden ruim geworden. Eigenlijk kun je op ieder moment dat het Kulturhus open is, binnen lopen en boeken lenen. En op een aantal tijden zijn vrijwilligers aanwezig om vragen te beantwoorden en leestips te geven. Wat ook prettig is, is dat het hele gebouw gratis Wifi heeft, dus online zaken regelen kan ook prima.

Met wie wilt u gaan samenwerken?

Met de school werken we al samen, maar ook met de kinderopvang en de KBO willen we graag meer gaan doen. We denken aan gezamenlijke cursussen, bijvoorbeeld leren omgaan met een tablet of bankieren via internet. We gaan kijken waar behoefte aan is en spelen daar op in.

Maar eerst gaan we verhuizen en alles netjes in orde maken. Natuurlijk de boeken inruimen en ordenen, maar ook ervoor zorgen dat de internetvoorzieningen het goed doen. Daar treffen we nu al de voorbereidingen hiervoor. Met de opening in december staan onze boeken op hun plek!

Bestuur Stichting Dorpshuis

Theo van Velzen, Aad de Haas, Bert Wolterbeek

en Frank van der Voort

E-mail: info@dorpshuis-stompwijk.nl Telefoon: 06 21 85 36 61