Beste lezer,

Sinds november vorig jaar werk ik bij Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen in Den Haag en Leiden. Omdat ik merk dat deze landelijke organisatie vrij onbekend is, wilde ik in de Dorpsketting graag schrijven over wat wij te bieden hebben aan mensen met een visuele beperking.

Ik werk bij de afdeling Revalidatie en Advies voor volwassenen als medewerker advies. Iedereen kan bij Visio terecht met vragen over slechtziend of blind zijn. Visio biedt informatie en advies, maar ook verschillende vormen van onderzoek, begeleiding, revalidatie, onderwijs, en advies over arbeid en wonen. Deze diensten zijn er voor mensen die slechtziend of blind zijn, ook als zij daarnaast een verstandelijke, lichamelijke of andere zintuiglijke beperking hebben.

Voordat ik bij Visio kwam werken wist ik niet wat voor problemen je allemaal tegen kunt komen als je slechtziend bent of blind. Hoe reis je bijvoorbeeld met het openbaar vervoer? Of als je werkt met computers: Kun je nog wel blijven werken? Of hoe kan je je krantje blijven lezen als je slecht ziet of boeken van je favoriete schrijfster?

Nu ik er een tijdje werk weet ik dat er een heleboel hulpmiddelen, tips, trucs, etc. zijn die het, iemand die slechtziend is, makkelijker kunnen maken. Ook weet ik nu dat veel ouderen een oogaandoening kunnen krijgen zoals glaucoom of macula degeneratie. Maar dat er altijd gekeken wordt wat er nog wel kan. En dat is vaak meer dan je denkt.

Heeft u een vraag over lezen, is bijvoorbeeld het lezen van de krant vermoeiend? Of dansen de letters door elkaar? Kom eens vrijblijvend langs voor informatie of advies. Dat kan bijvoorbeeld op vrijdag 9 november. Dan is er van 13.00 tot 16.00 uur er een Low Vision inloopspreekuur bij Visio aan de Bordewijklaan 3 in Den Haag, vlakbij Leidsenhage. Tijdens dit inloopspreekuur is ook een deskundig optometrist aanwezig. U kunt uw gezichtsscherpte laten testen, persoonlijk advies krijgen en/of antwoord op de vraag of uw huidige leeshulpmiddelen nog volstaan, verbeterd of geoptimaliseerd kunnen worden. Ook is er iemand van het Adviescentrum aanwezig om u een aantal hulpmiddelen te laten zien. Zodat u een idee krijgt aan wat voor hulpmiddelen u zou kunnen denken.

Daarnaast bieden wij een wekelijks een inloopspreekuur. Hier is geen optometrist bij aanwezig. Wel kan een adviesmedewerker u advies en informeren.

Iedere dinsdag van 9.00 tot 12.00 uur op de Bordewijklaan 3 in Den Haag en iedere maandag van 9.00 tot 12.00 uur op de Sandifortdreef 1 A in Leiden.

Heeft u een vraag of wilt u informatie kunt u altijd bellen naar 088 585 92 00.

Op de site van Visio, visio.org<http://www.visio.org>, vindt u meer informatie.

Yvonne Groenewegen