Badgast over de grens

In het weekend van 27 en 28 oktober deed Jelsie van Ruijven mee met een zwemwedstrijd in Gent. Het doel was om enkele startbewijzen te behalen voor het NK door onder de gestelde limiettijden te zwemmen. Het NK in het 25 meter bad vindt half december plaats. Dus er zijn niet veel mogelijkheden meer om toegelaten te worden op de startblokken in Eindhoven.

In alle vroege (05:15u) reisden we af naar Gent waar om 8:00 ingezwommen kon worden. Het ochtendprogramma bestond uit 4 programma’s van 50 meter, rugslag, schoolslag, vlinderslag en vrije slag. Jelsie had ervoor gekozen om er 3 te zwemmen (niet de schoolslag). Jelsie slaagde erin om zich voor alle 3 de slagen zich te plaatsen voor de finale die zondagmiddag gezwommen ging worden. Dit was een knappe prestatie want ze moest het opnemen tegen haar eigen leeftijd en een leeftijd ouder. Alle 3 haar races stoot ze af met een persoonlijk record waarbij ook de limiettijd behaald werd; de eerste doelen waren behaald.

Het middagprogramma begon met de 100m vrij. Toen Jelsie had aangetikt en naar het scorebord keek dacht ze: die tijd kan niet van mij zijn. Ze keek nog een keer naar haar baannummer, toen weer naar het scorebord en toen naar de scheidsrechter van haar baan. Hij bevestigde dat er echt een 1.02 stond. Een vet PR en de limiet. Daarna zwom ze nog een 100m rugslag. En sloot deze wederom af met een PR maar dit keer net niet de limiet.

Op zondag stonden de 200m vrije slag en schoolslag op het programma. Het wordt eentonig maar ook deze gingen in de boeken met een mooi PR. En ook voor de vrije slag had Jelsie weer een startbewijs voor het NK verdiend.

In de middag was het de beurt aan alle finalisten. Jelsie had zich zoals eerder al genoemd, zich 3 keer weten te plaatsen en vanwege de goede tijden over de andere afstanden had ze zich ook geplaats voor de 200m wisselslag.

De afstanden volgden in een rap tempo. Zwemmen, afdrogen, praatje met de trainer en weer naar de start. En tussen door ook nog de prijsuitreikingen. Maar blijkbaar zorgde dit voor een dusdanige stimulans zodat ze geen moment haar focus verloor. Jelsie eindigde uiteindelijk 3x op de 3de plaats en op de wisselslag knap 2de. Waarbij ze ook al haar races eindigde met een PR en de meeste waren nog maar 1 dag oud.

Een super weekend waarbij alle starts eindigde in een PR en waarbij 5 limieten zijn gezwommen voor het NK. Of dit veroorzaakt werd doordat in Gent prijzengeld te verdienen viel, blijft nog de vraag.

Ilona van Ruijven