Stompwijk helpt Kinderkankeronderzoek

Op woensdag 17 oktober was het zover: De officiële overdracht van de cheque met de opbrengst van “Stompwijk helpt Kinderkankeronderzoek “ aan dokter Beishuizen. Met zijn elven zijn we naar het Prinses Maxima Centrum in Utrecht gegaan om de cheque van € 34.832,- te overhandigen.

Het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie is een centrum waar alle diagnostiek , zorg en onderzoek voor kinderen met kanker bij elkaar komt. In Nederland krijgen 600 kinderen kanker per jaar, hiervan overlijdt een vierde. De missie van het centrum is ieder kind met kanker genezen, met optimale kwaliteit van leven. Dokter Beishuizen is één van de kinderoncologen die in het centrum werkt. Hij heeft de behandeling van Hanne intensief begeleid en Hanne is nog steeds bij hem onder controle.

Van de 80 kinderen die jaarlijks Lymfeklierkanker krijgen in Nederland, zijn er maar 3-5 kinderen met de vorm die Hanne had. Dokter Beishuizen is één van de Nederlandse deskundigen die zijn gevraagd om deze vorm van lymfeklierkanker te onderzoeken. Het onderzoek begint met het verzamelen van informatie over de patiënten uit verschillende landen. Ook wordt er literatuuronderzoek gedaan om op een rijtje te zetten wat is er wereldwijd bekend is over deze vorm van kanker. De belangrijkste vraag is: Waar wordt deze vorm van kanker door gekenmerkt? Als de deskundigen typische afwijkingen vinden, kan de behandeling erop worden aangepast en verbeterd.

Met het geld van onze actie kan dokter Beishuizen van 6-10 patiënten de kankercellen onderzoeken op opvallende kenmerken of afwijkingen op bijv. DNA materiaal. De analyse van de gegevens kost tijd en geld. Als er opvallende kenmerken uitkomen kan de behandeling worden aangepast (met bestaande medicijnen die goed werken bij bijv. specifieke DNA afwijkingen) en er kan een projectvoorstel worden aangevraagd voor diepgaander onderzoek of medicijnontwikkeling (bij bijv. KiKa).

Dokter Beishuizen was erg blij met het geld en heeft ons hartelijk bedankt voor alle inspanningen en gulle giften uit het dorp. Hij had graag bij de dag in de polder aanwezig willen zijn, maar had die dag een congres . Hij heeft het filmpje gezien en was geraakt door de betrokkenheid en onder de indruk van het grote bedrag dat we hebben opgehaald. We zijn erg trots op ons dorp dat zich op momenten als tijdens de benefiet echt van zijn beste kant laat zien.

Het was fijn om dokter Beishuizen te spreken en te horen wat de plannen zijn. Het is fijn dat het Prinses Maxima Centrum, met alle expertise op het gebied van kinderkanker bij elkaar, bestaat. Maar om er te zijn vond ik moeilijk. Bij alle mensen die ik zag lopen dacht ik: ik hoop dat je hier werkt en niet dat je hier bent omdat je kind ziek is… Hanne is er in goede handen. Het geld van de actie is overgemaakt en wordt goed besteed. Maar laten we hopen dat we er verder nooit hoeven te komen.

Nogmaals hartelijk bedankt!

De staf van Stompwijk helpt kinderkankeronderzoek:

Ilse, Sandra, Wendy, Cisca en Mariska