Bingo brengt gezelligheid én mooie prijzen

Ook deze week vertellen wij u weer graag meer over de activiteiten die we nu én ook straks weer hebben in het nieuwe Kulturhus. Dit keer zetten we de bingo in de schijnwerpers. Organisator Annemieke Loomans vertelt er graag meer over.

Bestaat jullie bingo al lang?

Iedere tweede maandagavond van de maand spelen we bingo. Die houden we op dit moment in de grote zaal van het Dorpshuis. Het oorspronkelijke initiatief is van Jetty Noordzij en in de jaren erna hebben anderen het van haar overgenomen. Ik denk dat het een jaar of twintig bestaat. Zelf doe ik het al weer twaalf jaar en ik doe dat samen met Frances Soonius.

Komen er veel mensen op af?

Het is de laatste tijd weer lekker druk, gemiddeld komen er zo rond de 50 mensen. Dat zijn vrouwen en mannen van allerlei leeftijden, van in de twintig tot in de tachtig. Heel gezellig. Natuurlijk komen de meeste mensen uit Stompwijk, maar er komen er ook uit Zoeterwoude, Zoetermeer en Leidschendam. Via mond-tot-mondreclame mogen we steeds weer nieuwe mensen verwelkomen. Daarbij hebben we Lida van den Akker uit het Wilsveen als vrijwilliger voor de koffie en draait Lenie Zuidgeest de bingoballen. Een mooie samenwerking met elkaar.

Wat maakt de bingo zo aantrekkelijk?

Natuurlijk is het vooral een gezellig uitje, een goede sfeer vinden wij dan ook belangrijk. Je koopt een boekje voor € 8,50 en eventueel enkele consumpties voor een schappelijke prijs of een lekkere bittergarnituur in de pauze. Met een bingoboekje heb je tien rondes bingoplezier en een gezellige avond. Er zijn overigens ook best veel mensen die twee boekjes kopen. En eerlijk is eerlijk, de prijzen zijn ook aantrekkelijk. Een tijdje terug hebben we enquête gehouden naar wat de bezoekers echt leuk vinden om te winnen. Voorheen liepen we ongeveer vier uur per maand in de stad om allerlei verschillende prijzen te kopen. Daarbij moet je denken aan tosti-ijzers, windlichten en schoonmaakpakketten. Alleen hebben de meeste mensen dit soort dingen al, dus de aanloop werd minder. Door de enquête zijn we erachter dat bezoekers graag een volle tas met boodschappen winnen of een cadeaubon. Het leuke is dat we de boodschappen samen met de COOP samenstellen, dus we kopen ook in eigen dorp.

En wat doe je als twee mensen bingo tegelijk hebben?

Gelukkig gebeurt dat met onze boekjes niet zo vaak, maar als meer mensen tegelijk bingo hebben, dan gaan we dobbelen. Wie het hoogste gooit, krijgt dan de bingoprijs, de ander krijgt een kleinigheidje, bijvoorbeeld een reep chocola of een afwasborstel. Wat wel leuk is aan Stompwijk, is dat mensen geregeld zeggen: “We gaan niet dobbelen, we delen de prijs gewoon. Dan hebben we allebei toch wat leuks.”

Heb je zin om naar het nieuwe Kulturhus te gaan?

Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog niet goed weet hoe het eruit gaat zien van binnen, maar zo’n nieuw gebouw, daar zie ik wel naar uit. Het lijkt me mooi als meer verschillende mensen elkaar tegenkomen, bijvoorbeeld jong en oud. Nu zie je dat het Dorpshuis en de school daar net te ver voor uit elkaar liggen. Wij hopen dat de bezoekers van de bingo het snel naar hun zin hebben in de nieuwe zaal en dat de verkoop van de boekjes goed blijft lopen. Daarvan betalen we de huur van het Dorpshuis en alles wat we overhouden wordt direct voor de volgende maand weer besteed aan de prijzen. En dat is natuurlijk wel zo leuk.

Kunnen er nog meer mensen bij?

Nieuwe mensen zijn altijd welkom. Ze kunnen gewoon binnenlopen en hoeven zich niet aan te melden. Mijn advies is wel om de Dorpsketting in de gaten te houden, want soms wijzigt de datum vanwege een feestdag. Bijvoorbeeld als Tweede Paasdag op onze bingoavond valt. Behalve in juli en augustus gaan we het hele jaar door. Wij vinden het in ieder geval heel leuk als er weer nieuwe mensen bij komen.

Bestuur Stichting Dorpshuis,

Theo van Velzen, Aad de Haas, Bert Wolterbeek

en Frank van der Voort

E-mail: info@dorpshuis-stompwijk.nl, telefoon: 06 21 85 36 61