Marathon schaatsen

De aftrap was voor het dames peloton afgelopen zaterdag op de Amsterdamse Jaap Eden baan. 92 Dames staan op de deelnemers lijst. Ze gaan voor 1530 ronden op kunstijs en 660 kilometer op natuurijs. De vele toeschouwers waren getuigen van een massale valpartij waardoor de wedstrijd werd stilgelegd. Het viel mee, slechts twee rijdsters stopten. Niemand wist een ronde voor de pakken. In de massa sprint was Irene Schouten oppermachtig en won ruim voor Iris van der Stelt en Bianca Bakker. Tjilde Bennis finishte als 16e.

Bij de heren Topdivisie staan 72 rijders op de deelnemerslijst en gaan voor 2355 ronden op kunstijs en 790 kilometer op natuurijs. Hilariteit bij de AB ploeg door de Koreaan Seung-Hoon Lee. Deze topper uit Zuid Korea gestrikt door Teun Breedijk kwam naar de wedstrijd en werd door Teun voorzien van een snijvastpak en kreeg uitleg, vertaald in en naar gebroken Engels door zijn vrouw. Helaas kwam hij niet op het ijs, was zijn schaatsen vergeten. Ook de wedstrijd verliep niet als gewenst er ontstond een kopgroep groter dan het achtergebleven peloton. Zodat volgens de regels het peloton de wedstrijd moet verlaten. Van de overgebleven rijders wisten 9 een ronden voor te pakken. Sjoerd den Hertog, winnaar van de cup van vorig seizoen, was de snelste voor Arjan Stroetinga en de Nieuw Zeelandse klasbak Peter Michael.

Bij heren beloften staan 96 rijders op de lijst en gaan voor 1400 ronden kunstijs en 790 kilometer op natuurijs. Bij de beloften wisten 5 rijders een ronde voor te pakken. Waaronder Thom den Heijer van GroeneHartSport. Ploegleider Juffermans zag al een overwinning van zijn Tommetje, helaas Ruud Slagter, Casper de Gier en Philip due Schmidt waren sneller. Mark van der Hulst werd 5e.

Wederom is KPN hoofdsponsor van het marathonschaatsen. Het totaal aantal rijders steeg van 238 naar 260. In de lift dus.

Volgende wedstrijd a.s. zaterdag op de IJsbaan in Deventer.

Start beloften 18.00 uur Dames 19.15 en Topdivisie 20.30 uur

Aad de Haas