Toerclub Stompwijk

Zondag was de finale van de toerkalender 2018. Mooi woord: finale. Persoonlijk was het mijn première dit jaar. Door omstandigheden zijn er veel zondagsritten aan mijn neus voorbij gegaan. Jammer eigenlijk, want terugkijkend naar het seizoen heb ik deze afgelopen super-zomer veel mooie ritten moeten missen. Volledige afwezigheid werd mij uiteraard niet in dank afgenomen, dus afgelopen zondag heb ik mijzelf op het schandblok gehesen, niet voor de eerste maar voor de laatste rit van het seizoen een startklap uitgedeeld, in de hoop dat ik op deze manier nog enigszins zonder al te veel kleerscheuren volgende week vrijdag op de BBQ-avond tussen alle toerfietsers kan bewegen… Voor de start ben ik op zoek gegaan in de krochten van de IJsclub (de vader van de Toerclub). Ergens achterin een hoek vond ik met behulp van een oud-ijsclubbestuurder een jaren niet gebruikte houten startklapper. Dat was natuurlijk een geweldig attribuut om de fietsers deze laatste toerrit van dit seizoen op ludieke wijze “weg” te starten. Bij de eerste test-klap vloog het stof mij om de oren, de klapper was waarschijnlijk wegens gebrek aan ijs jaren niet gebruikt, maar na de stofwolk werkte hij nog perfect! Achtereenvolgens zijn de A1, A2, B, C1 en C2 weggeklapt. Ik kreeg er zelfs nog een beetje lol in… Na het opruimen van mijn schavot (makkelijk als je zelf iedereen laat starten behalve je eigen groep, dan wachten ze vanzelf…) kan de A3 ook van start. Vooralsnog een verrassing welke richting we op gaan, de captains deden er uiterst geheimzinnig over. Alphen a/d Rijn is niet al te ver uit de slinger, dus de extra lus zat er uiteraard aan te komen, maar waar naartoe? Vlot begonnen met koude vingers en een lekkere zon op de bol; net zo vlot meldde zich de eerste lekke band. Kan gebeuren natuurlijk. Maar 10 km verderop dezelfde band nog een keer werd een beetje te gek, dus dat hebben we niet geaccepteerd (de lekke band was hier dan ook niet meer dan een soort oorsuizing..) De pech bleef gelukkig beperkt tot deze incidentjes. Daarna leidde Nico en Tinus ons via mooie en gekke paden langs de Braassemermeer, Langeraar, Kudelstaart via Vrouwenakker naar Avanti. Een fantastisch mooie rit! Complimenten aan de captains hiervoor! Na de koffie nog een klein lusje om en met een 93 km op de teller landde we wederom in Stompwijk. Volgend seizoen toch maar weer wat vaker opstappen. Met het beëindigen van de toerkalender wordt de stekker er nog niet helemaal uitgetrokken, op de zondagen vanaf nu wordt er nog steeds gefietst. Weliswaar zijn er vooraf geen bestemmingen en afstanden bekend, deze worden aan de start (in de winter om 9:00 uur) bepaald, en u kunt zich vrijblijvend aansluiten. Het deelnemersveld vormt zich eveneens ter plaatse.

Graag zie ik u volgende week vrijdag. Hans.

Nog een ander klein vergeet-het-nietje: op vrijdag 12 oktober staat de jaarlijkse BBQ-avond van de Toerclub ingepland bij de Bles. Een fietstochtje mag je missen, maar deze avond beslist niet! De uitnodiging heeft u enkele weken geleden ontvangen. Heeft u zich al aangemeld? Dit is nog steeds mogelijk via de penningmeester (per e-mail) of bij Jaap de Jong.

Ook zal er ter afsluiting van het seizoen weer een Op de Pedalen verschijnen. Hiervoor kunnen we nog wel wat kopij gebruiken. Heb je iets (fietservaring, anekdote, wetenswaardigheden, etc. etc.) waar je wat over zou willen schrijven, dan kun je dit sturen naar clubblad@toerclubstompwijk.nl. Of heb je op een trip een paar mooie fietsfoto’s gemaakt. Ben je enthousiast over een fietsgebied. Schijf het op en stuur het naar ons.

De A2 stond deze zondag met een groot team van 12 man aan de start. Zou dit vanwege het mooie weer zijn of om niet de slotspeech van het seizoen van de voorzitter te missen. Goed om te zien was dat in ieder geval twee man uit de ziekenboeg van dit jaar terugkeerden; Frans en Jan, mooi dat jullie er weer bij zijn. Na de slotspeech werd ook de A2 weggeschoten met het antieke “startpistool” van de schaatsvereniging. De route zou naar Alphen aan de Rijn voeren en sommigen van ons dachten wellicht dat de koffie daarom reeds na 20 km zou worden bereikt. Maar dat was natuurlijk niet het geval, want we hadden weer onze meest ervaren voorrijder Sjaak in ons midden. Hij wist de route weer prachtig uit te stippelen via Boskoop, Gouda, Reeuwijkse plassen naar Alphen. Net als de andere teams hadden ook wij de koffiestop bij wielervereniging Avanti in Alphen. Na de koffie was het uiteraard niet rechtstreeks naar huis. Het bleef draaien en keren, en na iedere bocht weer aanzetten. Bij iedere kruising was het weer een verrassing of Sjaak ons naar links of rechts zou sturen. Daarmee heb ik in ieder geval veel nieuwe weggetjes leren kennen. Het eerste uur moesten we soms voorzichtig bevroren bruggetjes over rijden. Bij sommige mannen ging daardoor het schaatshart reeds wat harder kloppen. Maar zoals 1 zwaluw nog geen zomer maakt, maakt 1 nachtvorstje nog geen winter; dus nog even geduld voor het natuurijs. Maar deze bevroren bruggetjes waren toch de aanleiding om tijdens de koffie eens over het komende schaatsseizoen te spreken. Uiteindelijk waren we om 12.15 uur terug in Stompwijk met ruim 90 km op de teller. Daarmee was het fietsgedeelte van dit prachtige fietsseizoen, met zeer veel zonnige zondagen, gefinisht. Op naar de BBQ!

John Oudsen

Zondag 30-9-2018

Zondagochtend wekker gezet voor alweer de laatste officiële rit van dit seizoen. Wat hebben we genoten dit jaar, alleen vorige week zijn we nat geregend voor de rest het hele jaar super omstandigheden. Ik zelf had een beetje katterig gevoel i.v.m. een kleine reünie in de oude kelder van het dorpshuis. Bij de start stonden toch weer zo’n 70 fietsers te wachten om te vertrekken. Eerst kregen we een kleine speech van onze voorzitter Hans N. die iedereen nog even toesprak en gelijk uitnodigde voor de barbecue van 12 okt., en ons daarna met een ouderwets startschot weg schoot. Wij vertrokken met 9 man en ik zal ze vandaag 1 keer voorstellen omdat het de laatste rit is. Er reden vandaag Richard B, Mark B, Rombout W, Loek v S, Harmen S, John V, Frank S, Guus vd B en last bot nog least wederom de kleine captain Ronald S. I.v.m. privacywet helaas geen achternamen. Het werd wederom een gedenkwaardige rit. Vroeger reden ze de gekke paadjes rit, wel nu reden we de ‘het kon alle kanten op’ rit. Als wij dachten we gaan die kant op besloot de cap dat we de andere kant op gingen. We vertrokken via de Meer en Geer richting het van Santenpad naar de Kniplaan. Over de Vliet via het tunneltje en de Horstlaan naar Voorschoten om daarna langs de korte vliet naar Cronesteyn te rijden. Vervolgens de vliet richting Oud Ade, Hoogmade, Koudekerk en het spook verlaat naar Alphen. Met 52 km op de teller kwamen we bij Avanti aan waar de B en de C groepen al aan de koffie met puntje zaten. Hier worden ook nog schappelijke prijzen (koffie met punt 2.50) berekent. Al gauw kwam ook de A2 eraan en vertrokken wij alweer voor de terug reis. Oh ja, bij de koffie hoorden we dat Arno v R ook weer geland was. Welkom thuis Arno. Ronald wist even niet meer hoe we richting Stompwijk moesten rijden maar gelukkig kwam zijn fantasie weer gauw terug. We reden via Hazerswoude richting de hefbrug van Boskoop die gelukkig net weer dicht ging toen wij eraan kwamen, daarna langs Reeuwijk dorp en de A12 richting huis dachten wij. Maar we gingen bij Gouda weer terug richting Boskoop en via allemaal sluikse wegen naar het Bentwoud. Daar gingen de sterke mannen een soort van ploegen tijdrit rijden. Ondanks een flink windje hielden de mannen er een behoorlijke snelheid in, daarna weer richting de A12 en zo reden we op huis aan. Bij de golfbaan gingen iedereen recht door en reed ik het laatste stuk alleen richting Stompwijk om daar rond de klok van 12.30 uur met 103 km op de teller thuis te komen. Rest mij nog Patrick B en Edu G te feliciteren met het uitrijden van de monster tijdrit van 138 km. Mannen, super knap.

Groet, Guus vd Bosch

De C1…De 3 hefbruggen route. Brr…wat koud vanmorgen! Op de radio hoorde ik al dat het de koudste september nacht was sinds 1971. Maar we hoorden ook dat het zonnig zou worden, dus opschieten en naar Stompwijk gefietst, voor de laatste officiële rit van dit jaar. We waren mooi op tijd en zagen dat er velen de fiets uit de stalling gehaald hadden. Ook de voorzitter, die ik zelden gezien heb dit seizoen! Hij kwam nu, op een trapje staande, het fietsseizoen uit luiden met een “ouderwetse” schaats-starter. Na het woordje van Hans vertrok de ene na de andere groep na een startschot, zo kon ik ze goed tellen en waren er 60 leden vertrokken. Allemaal naar het clubhuis van de wielervereniging Avanti in Alphen. Wij reden via Zoetermeer, Bentwoud naar Waddinxveen met een groep van 9. Daar, vlak voor de hefbrug, de weg naar links en het water volgend naar Boskoop. Ook dan zien we de hefbrug in onze ooghoeken en vervolgen we het water de Gouwe naar de hefbrug van Alphen. Het reed super lekker, voor de wind, met een zonnetje, wat wil je nog meer? Koffie…ja nog een klein stukje langs het centrum en onder het station door en over een mooi paadje, dan zien we het boogvormige gebouw. De B en de C2 zaten er al en wij schoven aan een tafel in het zonnetje achter het glas. We werden voorzien van een lekker kopje koffie en konden daarna de kopjes weer vullen met de kan. Heel handig allemaal, en voordelig ook nog! Wat een mooi clubgebouw hebben ze toch! Voor de terugweg de route door het ruilverkavelingsgebied genomen. Het was ook de dag van de “Groene Hard- en wandeltocht” die de ijsclub van Zoeterwoude organiseerde en we dus heel veel lopers voorbij reden die ook genoten van het mooie weer. In Zoeterwoude besloot de captain om even een ommetje te rijden via het Watertje om Ria thuis te brengen. Dan brengen we ons zelf thuis en is het rond de klok van 12.00 uur en staat er bijna 50 km. op de teller. Wat een heerlijke en mooie fietsdag weer.

Annie van Rijn

P.S. Als het weer gunstig is willen ook enkele C1 leden zondags nog fietsen, de start is dan om 9 uur.

De C2 vertrok op deze koude zondagochtend 30 september met 9 fietsers. Alle C2 leden aangevuld met een fietser van de A3. De captain had een mooie route voorbereid naar de kantine van Wielervereniging Avanti in Alphen a/d Rijn. Via het Noord AA en het Bentwoud reden we naar Waddinxveen. Vervolgens langs de Gouwe naar Boskoop, waar we getrakteerd werden op het kleinste en smalste steegje van die plaats: de Bootstraat. Toen fietsten we door Laag Boskoop heen richting de Loete en pikten we daar de Compierenkade op naar de N11 waar Avanti parallel aan ligt met meerdere sportverenigingen. Met 29 km kwamen wij als 2e groep om 10.00 uur aan. De mensen wachtten ons vriendelijk op en we hadden een lekker bakkie koffie, al dan niet met appelpunt voor een heel schappelijk prijsje! Ik vroeg mij al jaren af, waarom we deze koffiestop niet op de kalender schreven. Nu was het zover en ik denk dat het een jaarlijks terugkeren wordt. Wij fietsten voor de terug route door het Spookverlaat en staken bij de Gemene weg over. Hier is dit jaar een nieuwe verkeerssituatie voor de overstekers. Het is zéker ’n verbetering, al blijft het altijd opletten geblazen! Nu kwamen wij in het gebied van de Vier Heemskinderenweg, waar we vele wandelaars van Zoeterwoude spotten. Op de weg, links rechts in het land,  langs de kant bij ’n picknicktafel en stempelpost. Door Gelderswoude kwamen wij weer bij het Noord AA uit en waren de hardlopers net vóór. Bij het gemaal maakte de captain nog ’n ommetje en dacht opnieuw ’n polderweggetje te pakken. Dat werd “een rondje van de zaak”. Ach vroeger heette deze laatste rit “de gekke paadjes tocht” dus die werd vandaag ’n beetje in ere hersteld. Met 51 km waren wij om 11.45 uur thuis. We hebben een geweldig fietsseizoen gehad. Grote dank aan de captain, die ons telkens maar weer bij de koffiestop bracht en weer thuis met meestal de aantal kilometers, die op de agenda stond aangegeven. Volgens mij heeft hij maar één keer verzuimd, vanwege een familiedag. SUPER! Je mag blijven. Ook dank aan alle trouwe C2 leden. We doen het met elkaar onder het motto: samen uit, samen thuis. Tot volgend seizoen, tot ziens in ons mooie dorp en misschien  al tot de 12e op de BBQ. Voor de liefhebbers wordt er nog doorgefietst zolang het weer het toelaat.

Groet, Lia de Jong-Zwetsloot