Bouw zelf je eigen straat!

Op facebook verscheen recentelijk wat berichtjes over bouwen in CPO (collectief particulier opdrachtgeverschap). Dat wil zoveel zeggen als verenig je in een groep en regel alles zelf met elkaar. Geen projectontwikkelaar die meeverdient aan grond, bouwtekeningen of aannemer en groepsvoordeel bij gezamenlijke inkoop. Het kost wel meer tijd en er moet veel vergaderd en overlegd worden. Je wordt immers allemaal buren van elkaar.

Voor jongeren is het bijna onmogelijk om een betaalbaar huis te vinden. Het gevolg: ze trekken weg uit het dorp waar ze eigenlijk veel liever zouden willen blijven wonen. Zonde voor hen én het dorp. Als oplossing laten tientallen gemeenten jongeren nu zelf hun straat bouwen.

In Nederland worden er jaarlijks zo’n duizend woningen in die CPO-constructie gebouwd, waarvan de helft door starters. De interesse lijkt de laatste jaren gestegen: hypotheekverstrekkers staan er steeds meer voor open en in tientallen gemeenten lopen er projecten.

De vraag is of dit ook niet wat voor Stompwijk zou kunnen zijn bijv. op de Dorpshuis locatie, die beschikbaar gaat komen? Ook zouden het niet persé jongeren-, maar ook ouderenwoningen kunnen zijn met bijv. gemeenschappelijke ruimtes.

De adviesraad is hier positief over. Er is vanaf vandaag dan ook een poll beschikbaar om dit te peilen. We hebben een paar vragen gemaakt. Hoe meer antwoorden hoe meer kans. Kopieer onderstaande link, tik hem over in internet of klik hem aan en doe mee aan dit onderzoek.

We zullen deze poll enkele weken plaatsen op www.stompwijk.nl, op facebook van de Dorpsketting en op facebook Stompwijk voor Stompwijkers.

We zijn benieuwd. Voor meer info raadpleeg de bron geschreven door:

Anna Pruis redacteur NOS op 3  https://nos.nl/l/2251840

Namens adviesraad, secretaris Leo Oliehoek

Een gedachte over “Bouw zelf je eigen straat!”

  1. Het idee lijkt mij goed ook voor vijftig plussers omdat je nu nog vitaal genoeg bent om zoiets aan te pakken als je gepensioneerd bent dan heb je daar geen trek meer in lijkt mij, en als je met ze tweeën bent wat moet je met een ruim huis met lege kamers ? Het mag van mij best wat kleiner en minder onderhoud, als er maar een mogelijkheid is voor een ruime garage in de buurt 🤩 Je wil met je pensioen toch ook wat te rommelen hebben.

Reacties zijn gesloten.