Het Wilhelmus voor Lindsay en Henry Landman op de Hippiade te Ermelo

Als het Wilhelmus, bij een sportevenement, voor je wordt gespeeld betekent dit dat je op de hoogste trede van het erepodium staat.

En dat was, afgelopen zaterdag, het geval voor Blesruitermenster Lindsay Landman, met vader Henry als vaste groom. Zij werd Nederlands kampioen dressuur klasse B met haar tweespan Dartmoors pony’s Filia en Joppe. De Hippiade zijn de Nationale kampioenschappen van de K.N.H.S (Kon. Ned. Hippische Sportbond). Lindsay had zich via het district kampioenschap verzekerd van deelname in de dressuur en met een derde plek ook voor de vaardigheid. Henry was speciaal voor deze wedstrijd terug gevlogen vanuit Spanje, waar Lindsay’s moeder om gezondheidsredenen tijdelijk verblijft. Hij wilde uiteraard deze speciale kampioenschappen, als vaste groom van Lindsay, niet missen. De vaardigheid reed zij foutloos en binnen de toegestane tijd. Aansluitend moest ze de barrage rijden en dan is de tijd belangrijk. Op driekwart van de omloop ging het door een stuurfout mis en weg was een goede klassering. Bij de dressuur reed ze 2 keurige proeven die door vier aparte (twee per proef) jury’s werden beoordeeld. De uitslagen worden kort nadat de proeven zijn verreden op grote schermen op het terrein bekend gemaakt en dat was voor de vele Blesruitermenners en vrienden die waren komen kijken dus spannend. Maar alras bleek dat Lindsay een hoge score kreeg van de jury’s, zodanig zelfs dat zij met een score van 68.750 procent met ‘kop en schouder’ boven haar rivalen uit stak en haar het kampioenschap niet meer kon ontgaan.

Lindsay kocht Joppe (nu 4 jaar) ruim één jaar geleden van Dartmoor fokker Bart Zantinge uit Hengelo waar overigens Filia ook vandaan komt. Joppe en Filia zijn volle broer en zus uit een bekende Dartmoorlijn. Omdat Joppe nog maar een paar keer voor de kar had gestaan toen zij hem kocht is zij een aantal keren gaan trainen met haar tweespan bij Bart en heeft hij zodoende ook een bijdrage geleverd aan het succes. Dat Bart vanuit Hengelo was overgekomen om de verrichtingen van ‘zijn Dartmoors’ en Lindsay te bekijken werd zeer gewaardeerd. (Bart staat samen met Henry op de bijgevoegde foto)

Niet onvermeld mag blijven, dat naast Lindsay ook Blesruitermenner Aat Borst met zijn Fell pony Lot voor de vaardigheid alsnog was ingeloot en dus van de partij was. Aat liet alle ballen op de kegels liggen, dus reed een foutloze rit. Helaas had hij meer tijd nodig dan toegestaan en dus tijdstrafpunten.

De prijsuitreiking is altijd een spectaculair slot van de Hippiade, helaas zorgde regen en kou dat het aantal toeschouwers wat tegen viel, maar alle gouden, zilveren en bronzen winnaars deerden dat niet en maakten er een waar spektakel van. Tot slot presenteerden de 24 kampioenen zich nog één keer voor de eretribune en klonk voor hen het Wilhelmus.

Petje af dus.

Op de site van de KNHS staat een kort verslag van het interview met Lindsay die de vraag werd gesteld, wie al die mensen om haar heen toch wel waren, antwoord: Blesruiters uit Stompwijk.

Goed dat jullie er waren, het deed Lindsay goed, bedankt.

Ab Spaan