Opruimactie

Afgelopen zaterdag is er wereldwijd een opruimactie gehouden om de wereld ietsje mooier te maken door al het zwerfafval gezamenlijk aan te pakken. Met een wereldwijde term heet dit World Cleanup Day. Er is 35.000 kilo opgehaald door duizenden mensen. Wij hebben deze dag aan ons voorbij laten gaan, want het is veel leuker om dit op burendag te doen, we zijn niet met duizenden, met een aantal enthousiaste liefhebbers zijn we ook al blij. Wat zegt de organisatie van deze dag:

Plastic Soup Foundation, vroeg de deelnemers om al het vuil dat ze tegenkwamen vast te leggen met hun telefoon. Daaruit bleek dat de top vijf van gevonden afval bestond uit:

Sigarettenpeuken,

blikjes

verpakkingen

flesjes

(plastic) bekers

Het is een wereldwijd probleem dat de wereld zo vervuilt en ook onze gemeente baart zich zorgen. We hebben wethouder Astrid van Eekelen uitgenodigd en ze komt. Zij heeft o.a. Stompwijk, Milieu en duurzaamheid in haar portefeuille. Kom gezellig onder een bakkie koffie met haar kennismaken.

Na het sein gaan we met elkaar de paden op de lanen in, slootjes aanpakken en de Stompwijkse vaart. Pak je rubberboot, kano of je surfplank en ga langs de vaart om de blikjes eruit te vissen. Je hengel en je visnet kan ingezet worden. Met elkaar na zomeren.

Je krijgt een hesje aan en vuilgrijpers mee, die kunnen we lenen van de gemeente. Ga met je wandelvrienden of sportteam een andere training aan en sluit je aan. Moet je ’s middags voetballen is dit alvast de warming up en je kan je eigen sportpark aanpakken. Vorm je een bijzonder team dan kom je volgende week met je foto in de Dorpsketting! Ook bijzondere vondsten zijn wellicht vermeldenswaardig.

We zijn zelfs blij met tips als het om aanmeldingen gaat waar we het beste kunnen opruimen. We kunnen samen laten zien dat we sterk staan. Het is een idee, om het afval vast te leggen op je mobiel dan krijgen we er een mooie indruk van wat er allemaal verzameld is. Om half twee willen we graag gezamenlijk afsluiten.

Wat is er makkelijker om daar een bijdrage aan te leveren. Eén: niets op straat weggooien en twee: elke dag iets oprapen als je het ziet! Zo simpel is het. Tot zaterdag 22 september in de kantine om 11.00 uur.

Jona en Petra