Toernieuws van de Toerclub

Door een foutje in onze organisatie, is er vorige week geen verslag van de Toerclub geplaatst, waarvoor onze welgemeende excuses. Maar……….. Bij deze dan toch het verslag van vorige week!

Red. Dorpsketting

Vorige week berichtte ik u dat Ronald, de eerste reserve-captain van de A1, de honneurs waarnam en de mannen van de A1 een hele leuke en enerverende route voorschotelde. Deze week was zowaar onze vaste captain alsook onze eerste reserve-captain afwezig. Wie zou dan de route naar Kinderdijk bepalen? Dit losten we op door een oude route van de Strava mobiele tracking-app te downloaden. Edu heeft de mogelijkheid van navigatie op zijn fietscomputer en met de betaalde versie van Strava kun je ook een oude route (gpx-bestand) downloaden. Echter vorig jaar waren we een paar keer verkeerd gereden, dus had hij de route van 2015 naar Kinderdijk op zijn fietscomputer gezet (bedankt Edu!). De rit verliep dus vrijwel identiek aan die van 2015, behalve toen ondergetekende dacht dat we wel via de zuidzijde van de Rotte naar de Brienenoordbrug zouden rijden in plaats van via de noordkant en ik dus bij Bleiswijk te vroeg afsloeg. We reden maar door, via de zuidkant dus. Met de wind eerst op kop pikten we de originele 2015 route bij de Brienenoordbrug weer op en kwamen we na 55 kilometer bij Kinderdijk aan. Daar moesten we de wespen van onze appelpuntjes wegslaan en was het op het terras aan de frisse kant. Op de terugweg van deze molenrit nemen we dan meestal het pontje Streefkerk-Bergambacht omdat de eerstvolgende vaste verbinding over de Lek pas bij Vianen is. In mijn beginjaren bij de toerclub vond ik pontjes maar een vervelend oponthoud van de rit, maar tegenwoordig vind ik het wel wat hebben. Het is zo typisch voor een waterland als Nederland en we zijn tenslotte een toervereniging en geen renvereniging. De tijdschade werd trouwens op het laatste stukje van de rit ruimschoots goedgemaakt, want waar het kon werd er even goed doorgereden. Zelfs zo hard dat één van onze twee gastrijders een keertje moest lossen. Uiteraard werd er op hem gewacht en zo kwamen we na bijna 115 kilometer en ruim 4 uur fietsen als groep weer terug in Stompwijk.

Patrick

De C1

Met temperaturen die meer bij de herfst horen (13°C) vertrokken we met een groepje van 9 weer naar een koffietent in Nieuwveen. Nu naar de familie Uytenwaal van het café “t Tolhuis” bij de sluisjes. We fietsten via Gelderswoude, de Bent, Hazerswoude–dorp naar Alphen. Het ging lekker vlot zo voor de wind. Veelal reed de C2 dezelfde route, alleen namen wij de Westkanaalweg en zij de Oostkanaalweg. Om even over 10 konden wij plaats nemen op het zonnige terras. De koffie werd snel gebracht, voorzien van 2 speculaasjes, met de verontschuldiging dat er geen appeltaart was.Terug nemen we vaak de route over de sluis en het smalle pad daarna wat naar Bilderdam leidt. Omdat de brug daar open stond reden we door naar Leimuiden. Jan opperde om de pont naar Roelofarendsveen te nemen en daarna via de Braasem naar Hoogmade en Leiderdorp. Nu was het weer flink aanpoten met die pittige wind van voren! Wij haakten thuis af om 12.30u met ruim 60 km. de rest nam de “laatste loodjes” voor hun rekening. Wel weer een mooie rit achter de rug.

Annie van Rijn

De C2 ging met 4 fietsers op pad naar Nieuwveen en via Gelderswoude, de Bent, Hazerswoude en het Rietveld naar de hefbrug van Alphen a/d Rijn. Vervolgens langs het Aarkanaal en via diverse dorpjes zoals Papenveer, kwamen we om 10.10 uur met 32 km op de teller bij het Oude Tolhuis aan voor onze koffie. Dit keer kregen we gelijk twee speculaasjes bij de koffie geserveerd. Helaas kwam er geen geluid uit de jukebox, terwijl we vorig jaar nog “Big City” hoorden. Na ’n half uurtje gingen wij terug eerst weer een klein stukje langs het Aarkanaal, de brug over en vervolgens de Paradijsweg. Via nog enkele polderwegen, waar we nog steeds de stempels van de 11-dorpentocht zien staan op de weg, kwamen we in Alphen aan de Rijn aan. Het Windepad en Dijkslootpad leid je mooi door Alphen heen. We kwamen uit bij de Oude Rijn en fietsten door de Lagewaard van Koudekerk aan de Rijn, waar we onze buurvrouw met een bewoonster van Rhijndael op een duo-fiets tegenkwamen. Altijd weer leuk. Toen via de Rijndijk en de Groenendijk naar Zoeterwoude. Op de Bommelbrug werden we gehinderd door een groep van wel 16 racefietsers, die daar gewoon stil stonden en kennelijk aan het “vergaderen” waren. Onze captain moest schielijk stoppen en ik kon mij nog maar net staande houden. Om 12.15 uur was ik thuis met 61,5 km op de teller. Het was prachtig fietsweer met ’n lekker windje, die eind van de ochtend weer aanwakkerde.

Groetjes, Lia de Jong-Zwetsloot