Voorlichtingsavond over sombere gevoelens

Op donderdag 13 september vindt in Zoetermeer een voorlichtingsavond over sombere gevoelens plaats. De bijeenkomst wordt gehouden in Het Stadhuis-Forum, Engelandlaan 502 en begint om 19:30 uur. Alle geïnteresseerden zijn van harte welkom. Aanmelden is niet nodig.

Iedereen heeft wel eens sombere gevoelens. Het hoort nu eenmaal bij het leven en kan voor iedereen op elke leeftijd een probleem zijn. Het is een gevoel van leegte, verdriet en soms van angst. Je voelt je dan niet verbonden met de wereld en andere mensen om je heen. In sommige gevallen kan somberheid tot eenzaamheid leiden. Eenzaamheid kent vele gezichten.

Oorzaken zijn het gevolg van veranderingen in omstandigheden, zoals een verhuizing, je baan verliezen, een sterfgeval of scheiding, daarnaast kunnen ook persoonlijke eigenschappen een rol spelen. Het is iets wat je alleen zelf kan voelen. Iemand met weinig contacten hoeft niet per se eenzaam te zijn. Terwijl iemand die veel mensen om zich heen heeft, zich toch eenzaam kan voelen.

Als het niet lukt om deze gevoelens weg te krijgen en het dagelijks leven hierdoor beïnvloed wordt, kan je je depressief voelen. Je hebt nergens zin meer in, gebrek aan energie en voelt je verdrietig en onbegrepen. Daarbij komt dat sommige mensen zich schamen eenzaam te zijn, waardoor ze het taboe niet durven te doorbreken.

Tijdens deze voorlichtingsavond vertelt een ervaringsdeskundige hoe het is om je somber of eenzaam te voelen en hoe je dit kan doorbreken. Een professional gaat dieper op het onderwerp in, vertelt welk hulpaanbod er is en geeft omgangsadviezen. Voor meer informatie bel 070 444 12 64 of mail naar preventie.LDZM@rivierduinen.nl.