Toernieuws

Afgelopen zondag was Ronald weer eens de captain van de A1. En dat hebben we geweten. Vooraf werd door hem via de WhatsApp-groep van de A1 al gevraagd of het een probleem zou zijn als we een klein extra lusje zouden rijden (er stond een rit van 100 km naar Breukelen op het programma). Hij wist nog een mooi stukje om te fietsen. Niemand tekende bezwaar aan en zodoende had Ronald een blaadje met cijfers van de knooppuntenroute op de bovenbuis van zijn racefiets geplakt voor een tochtje van 125 kilometer. We reden in eerste instantie recht op ons doel af via Boskoop, Bodegraven, Woerden (veelal langs de Oude Rijn), Haarzuilens en Maarssen. Na nog een klein stukje langs de Vecht (wat staan hier toch een paar prachtige woningen!) passeerden we zelfs het plaatsnaambordje Breukelen. Ronald had echter nog een lusje van 16 kilometer in petto naar Nieuw Loosdrecht; dwars door de Loosdrechtse Plassen (wat staan hier toch een hoop protserige woningen!). Met op de heenweg de wind grotendeels in de rug lag het tempo af en toe hoog, zodat Ronald een keer verzuchtte dat hij de tijd niet had om goed op de knooppuntenbordjes te kijken. Een paar keer moesten we dan ook omdraaien omdat we een afslag gemist hadden, maar dan kon de pret niet drukken. Met een kleine 80 kilometer op de teller streken we neer op het gezellige pleintje in Breukelen. Op de terugweg hadden we veelal tegenwind, maar gelukkig hadden we een groene brommer bij ons in de persoon van Christiaan. Hij reed het leeuwendeel van de terugweg in een strak tempo op kop. Aan het einde van de Meije (wat staan hier toch vele schattige woningen!), toen we er al dik 100 kilometer op hadden zitten, begonnen de extra kilometers bij de meesten van ons te wegen. Het is dan ook mooi om te zien dat er dan soms even getemporiseerd wordt en dat geprobeerd wordt om diegenen die het lastig hebben uit de wind te houden om zo toch als groep in Stompwijk te arriveren. Bedankt Ronald, het was een tochtje om niet gauw te vergeten.

Patrick Delanghe

Rondje Maasland

Zondagochtend. Allemaal verzamelen! De zon is ver te zoeken, de wind akelig dichtbij. Er zijn er slechts drie van de C1 en Lydia als gastrijdster. Dit aantal valt Jan zo tegen dat hij naar huis gaat. Enigszins verward blijven er drie dames achter die snel de aansluiting maken bij de C2, dat is namelijk heerlijk onbezorgd fietsen. We pakken het Buytenpark, naar het Delftse Hout, Schip-luiden waar de bootjes aangemeerd liggen en dan naar de Broekpolder. Alleen maar groen om je heen midden in de randstad. Ik zie zowaar een witte kangoeroe! Hé, het blijkt een witte walibi, een kleiner soort kangoeroe die tussen allerlei andere dieren zijn plek heeft. Wat een gastvrijheid in dit kinderdagverblijf met aandacht voor de dieren. Ik zie ook de ambulancemedewerker in dienst naast zijn ambulance staan roken. Wat klopt er niet aan dit plaatje?

Koffie bij het Wapen van Maesland en even opladen. Na het eerste bakkie zegt Toos, dat ze gevraagd heeft aan het personeel of ze ook binnen het knopje willen omzetten zodat er buiten elektriciteit is. Dank Toos! Tot onze grote verbazing treffen we daar onze Jan, die niet lang zonder ons kan, maar thuis een bakkie heeft gedaan en de motor heeft gestart. We zitten net lekker of Fried gaat alweer in de benen, wij denken de terugweg wel te weten. Hmmmm.

In het begin volgen we de mooie pijltjes op de weg en zoeven opnieuw door de polders heen, langs vaarten en sloten en over de Delftse Schie via de mooie Kandelaarsbrug. We pauzeren even, drinken en jasjes uit en moedigen kleine kinderen aan die moeite hebben met de brug. Later pauzeren zij en worden wij aangemoedigd. Dan slaat de twijfel toe, de Euromast rechts (mooie skyline met schapen er voor), TU Delft rechts en de pijltjes wijzen richting Rotterdam en wij lijken verder van huis te rijden en daarbij tegenwind en juist daar houden we niet van. Ons was voordewind beloofd. Het is even zoeken maar via Oude Leede en Pijnacker komen we langzaam en zeker weer op vertrouwd terrein. Lydia moet nog even naar het Stadshart, Petra wordt thuis verwacht en zoekt de kortste route vanwege een verzwakkende batterij en Ria maakt het niet uit. We overleggen Lydia rechts en wij links maar als we dan Centre du Lac zien, zetten ze de achtervolging in. Kwart over een thuis en ik had 73,4 km op de teller. Even opladen en dan hup weer op de pedalen om in Leidschendam bij de sluisjes dezelfde boot te spotten, die daarvoor onder de kandelaarsbrug tussen Overschie en Delft voer. En ook leuk, onze gastrijdster wordt lid. Welkom Lydia.

Petra

De C2 vertrok met acht fietsers, waarvan één gastrijdster voor een koffiestop bij ‘t Wapen van Maeslant. Op het laatste moment sloten nog de vier fietsers van de C1 bij ons aan, maar later bleek dat het er drie waren. Met goed fietsweer, ’n klein tegenwindje, bewolking en af en toe ’n licht miezerregentje, volgden wij de pijlen van de 11-dorpentocht. Best handig! We fietsten door de plaatsen Zoetermeer, Pijnacker, Delfgauw en Schipluiden naar Maasland. Bij het Virulypad op de grens van Pijnacker en Delft zagen we hoe de Bordercollies leerden om ’n kudde schapen bij elkaar te houden en naar ’n ander stuk land te drijven.

Leuk om te zien, al is het maar voor even, want wij zijn er weer snel voorbijgefietst. Om 10.10 uur waren wij met 31,5 km bij de koffie. Ook hier ging de pot koffie rond voor het 2e bakkie en deze ochtend duurde de koffiepauze iets langer dan normaal. De terug route ging de C2 weer met zijn eigen groepje en we fietsten langs Vlaardingen naar Kandelaar.

Na het tunneltje onder de A13 lieten we de pijlen links liggen en reden richting Delfgauw/Pijnacker/Nootdorp en als klapstuk de opgeknapte Stompwijkse weg. We hebben door prachtige natuurgebieden gefietst en we hadden terug heerlijk de wind in de rug. Met bijna 67 km klokte ik thuis om 12.40 uur af.

Deze week wordt de fietsvierdaagse van TV77 Zoetermeer gefietst. De start is 10.00 uur en je kan kiezen uit twee routes: 30 of 60 km. Natuurlijk kan je ook één of twee dagen fietsen. Dit jaar wordt het voor de 40e keer georganiseerd.

Groetjes, Lia de Jong-Zwetsloot

Aanstaande zondag staat voor de A en B de Wiekentocht naar Kinderdijk op het programma. Altijd een mooie rit naar de vele molens aldaar. De C gaat naar de sluisjes bij Nieuwveen. We vertrekken weer om 8.30u vanaf het Klaverblad.