Toerclub Stompwijk

Afgelopen zondagochtend waren de buien weggetrokken en resteerde een pittige zuidwestenwind en weinig zon. Een kleine 50 fietsers verschenen aan de start. Daarvan reden de A en B de rit naar Schoonhoven. De C ging naar De Zilk.

De A1 stond met 8 man aan het vertrek. Omdat de A2 maar met 3 man was, besloten zij bij ons aan te haken. We reden langs de Rotte naar Rotterdam en via Capelle a/d IJssel naar de Lek. Vanaf daar hoefden we alleen maar het water aan onze rechterhand te houden om 22km verder in Schoonhoven aan te komen. We hadden de zuidwestenwind grotendeels schuin van achter, dus het schoot lekker op. Helemaal omdat we een supersterke koprijder in de groep hadden die het tempo er goed in hield. Op het terras bij de pont zat de B al aan de koffie en even later arriveerde ook de A3. Niet veel later zaten we aan de koffie met verse appelpunten van bakker Cock. Op de terugweg namen we de route langs de Vlist en via de Reeuwijkse Plassen. Altijd weer een mooie omgeving om doorheen te rijden. Na ruim 100km waren we allemaal weer terug in Stompwijk. Chapeau voor de mannen van de A2, want het ging echt niet rustig.

Arno van Rijn

Daar waar normaal gesproken op zondag de A2 met gemiddeld 10 man voor een wekelijkse rit aan de start staan, waren wij (Marco Faas en ondergetekende) de enige personen van de A2 voor een rit naar Schoonhoven. Na kort overleg besloten we te vragen aan de jongens van de A1 of wij als gastrijders mee mochten rijden. Als we het nodige kopwerk zouden doen mochten we mee. Door de bijzonder sterk rijdende Gijs van Leeuwen is daar dus, eerlijk gezegd, niets van terecht gekomen. Al de mannen van die groep slaan geen beurt over om op kop te sleuren. Wat mij ook opviel was dat bij het naderen van een stadje of dorpje, gesprint wordt om als eerste bij het bord te wezen om te kijken welk stadje of dorpje wordt aangedaan. Bij de A2 wordt gedisciplineerd gereden, bij de A1 wordt gedisciplineerd hard gereden. Via de Lek, vanaf Krimpen, hebben we koffie met een appelpunt en een aardbeienkano (Ronald) in Schoonhoven lekker op het terras gezeten. Genietend van het uitzicht op de Lek. De terugweg ging via de Vlist en Reeuwijk naar Stompwijk. Met 104 KM in 3.01.00 mag u zelf het gemiddelde uitrekenen. Wij (Marco en ik) waren een sportieve ervaring rijker.

Jongens, bedankt!

A3 van de A2 bij de A1.

(P.s. volgende keer probeer ik een beurtje kop te doen)

De PITTIGE- obstakel-rit van de C1

Op de kalender voor vandaag staat restaurant “De Ruige Hoek” in de Zilk. De weersvoorspellingen waren goed en ook de temperatuur voelt lekker aan. Met onze groep van 9 kozen we naar Leiden en langs het water van de Vliet, Korte Vliet naar het transferium en Katwijk.

Daar op de boulevard een drink-stop en rijden we via de duinen naar Noordwijk, Noordwijkerhout, waar het mooi fietsen is door het bosrijke gebied. Wat mooi allemaal, het is nu nog niet zo druk, dus goed te doen. Om half 11 komen we bij de koffietent aan, met al bijna 40 km. De C2 was net weg hoorde we van het meisje die al snel de koffie bij ons bracht. Voor de terugweg, met Jan en Aad weer op kop, gaan we de route tegengesteld fietsen naar Buitenkaag. Richting Lisse en komen we langs de Keukenhof naar de Poelpolder en moeten de brug van de Ringvaart over om langs het water te komen. Het plan is om met de veerboot over te gaan naar Kaageiland en met de volgende veerpont naar Oud Ade te varen. Het ging in eerste instantie goed, we konden al snel met de boot mee. Het is mooi rijden over het eiland naar de volgende pont, die elk half uur vaart. Helaas stond er al een groepje mensen voor ons en pasten we er niet allemaal meer bij! Dan toch maar de groep in 2en gesplitst en reden wij met z’n 5en weer terug naar de boot. Terwijl de andere helft van de groep naar de overkant voer. Onze route ging langs de Ringvaart, waar we lekker doorfietsten met wind mee, naar Nieuwe Wetering, Rijpwetering, Oud Ade naar Leiderdorp. Daar waren ze met een triatlon bezig en moesten we even wachten. Ook bij de Leiderdorpse brug moesten we wachten tot de plezierbootjes weg waren. Via de Besjeslaan en Cronesteinpark komen we Zoeterwoude in en moeten de Zoetermeerders nog een laatste stukje voor ze rond 14.00 thuis zijn, met 80 km. op de teller! Mede door de best wel pittige zuidwestenwind, kracht 4-5, een lange rit geworden dus! Een Monsterrit zou Peter zeggen! Het andere groepje heeft het rustig aan gedaan en waren rond 13.15 uur thuis met 70 km.

Annie van Rijn

De C2 ging met vijf fietsers van start voor een koffiestop bij Café De Ruigen Hoek in De Zilk. In Leiden pakten we de Singels op en daarna de Haarlemmertrekvaart. Deze ging vóór Noordwijk over in de Leidse Vaart. Lekker voor het windje konden we dit lange stuk van zo’n 8 km goed bedwingen. Toen we eindelijk bij het “stationnetje” aankwamen was het nog 2 km en precies om 10.00 uur kwamen wij met 29,5 km aan. Dit is een goede en degelijke koffietent en we zaten gezellig binnen aan een goed bakkie koffie met dit keer ’n plak cake. Voor het 2e bakkie werd er met de koffiekan rondgegaan en dat gebeurt niet zo vaak meer. Wij fietsten voor de terug route enigszins parallel aan de N206 door Noordwijkerhout heen richting Noordwijk en pakten daar de Leeweg op. Mooi fietsen was dat door de polders, waar we koeien, paarden, vissers enz. tegenkwamen. De Leeweg ging over in de Hoogeveenseweg en hier fietseten wij langs de Maandagsche Watering tot aan Katwijk aan de Rijn. Toen gingen we richting Rijnsburg en daar zag je nog ’n paar met bloemen versierde reclamewagens staan, want zaterdag was immers het corso geweest. Ook zagen we tot twee keer toe afgebroken kermisattracties. Zij stonden weer klaar voor vertrek. Hier wordt nog steeds gebouwd in de nieuwe wijk, maar wij konden toch door fietsen en gingen bij de Haagsche Schouw richting De Korte Vliet en dwars door Voorschoten heen fietsten we tot aan de Kniplaan. Het was heerlijk fietsweer ofschoon we terug af en toe wel weer ’n stevig tegenwindje hadden. Af en toe liet ik ’n gaatje vallen, maar nu brengt mijn fietsmaatje me weer naar voren. Dat heet samenwerking, dus ’n dikke pluim hiervoor! Want ’n oude kreet luidt nog steeds: als groep ben je zo sterk als de zwakste schakel! Het laatste stukje door Stompwijk met het windje mee en om 12.15 uur zette ik mijn fiets thuis op slot met ruim 60 km op de teller.

Voor de liefhebbers: de Fiets 4-Daagse van Zoetermeer is van dinsdag 21 tot en met vrijdag 24 augustus 2018. Als je om ca. 09.45 uur verzamelt bij de start, dan kunnen we met elkaar vertrekken en dat is wel zo leuk. Er zijn twee afstanden, namelijk 30 en 60 km. Dagelijks is de start van 10.00 tot 12.00 uur. Het adres van de start en finish is bij het clubgebouw van Toervereniging Zoetermeer ’77, Buytenparklaan 9b, 2717 AX Zoetermeer. Zie meer info op www.tvzoetermeer77.nl Je kan natuurlijk ook kiezen voor één of twee dagen.

In elk geval veel plezier gewenst.

Groetjes, Lia de Jong-Zwetsloot