Brullende tractormotoren op het Wilsveense platteland

In alle vroegte kwamen de eerste tractoren al richting Wilsveen 35, naar het bedrijf van Mart en Barbara van der Kraan. Op hun land vond afgelopen zondag de Wilsveense trekker-trek wedstrijd plaats.

De voorgaande jaren werd dit gehouden op het land van Sjoerd Vogels maar door de herinrichting van de Nieuwe Driemanspolder is Sjoerd behoorlijk wat land kwijt geraakt en was er geen ruimte meer voor de wedstrijd.

Inmiddels is door de organisatie een stichting opgericht onder de naam “Stichting Op Eigenkracht TrekkerTrek 2018”. Daardoor heeft het geheel een officiëler karakter gekregen en is door de gemeente vergunning verleend voor het evenement.

Mart had in het voorjaar het land opgehoogd maar door de droogte wilde er maar geen gras op komen, na twee keer inzaaien en besproeien lukte het uiteindelijk toch. Vraag was of de bodem voldoende stevig was voor een Trekker-trek wedstrijd. Maar tijdens de eerste ritten bleken de twee wedstrijdbanen zich goed te houden.

Ruim 75 deelnemers uit de hele regio hadden zich aangemeld. Voor de wedstrijd werden de tractoren op een speciale weegbrug gewogen en in klasse ingedeeld.

De sleepwagen stond rond 10.00 uur opgesteld voor de start van de eerste (lichtste) klasse en toen kon de wedstrijd beginnen. De kunst was de steeds zwaarder wordende sleepwagen zo ver mogelijk, liefst 100m (full-pull) te trekken. Er werd gestart in twee manches waarbij bij de tweede manche de sleepwagen werd verzwaard, de som van beide resultaten bepaalde de uiteindelijke uitslag. Naarmate dat er gestart werd in de zwaardere klasse nam ook het geluid (en rook) behoorlijk toe. Er ontstond een felle maar sportieve strijd tussen, niet alleen de deelnemers maar ook tussen de verschillende merken tractoren.

De uiteindelijke winnaars in de verschillende klasse werden gehuldigd op het erepodium van, hoe kan het ook anders, drie kuilbalen. Naast de bijhorende beker werden de prijswinnaars nog “verwend” met de nodige “plakkers” van de TrekkerTrek-missen.

Dat het niet alleen een wedstrijd is van stoere kerels bleek in de klasse tot 3,5 ton, daar won namelijk Suzanne van Leeuwen. Zij troefde met haar John Deere 2130 met een totaal afstand van 177,08m (100 full-pull en 77,08) al haar mannelijke concurrente af en kon op het hoogste plekje op het podium plaats nemen.

Bij de klasse tot 5 ton won Paul van Schaik met een Fendt 614s (200m) bij de klasse tot 7 ton won Richard de Hoog met een Inter 1255xl (200m) en tenslotte was Frans van Leeuwen in de klasse tot 9 ton met zijn Fendt 820(188m) de winnaar.

Hoewel er aan het evenement nauwelijks publiciteit was gegeven was de publieke belangstelling overweldigend, geparkeerde auto’s tot aan “de tocht”.

Door de beperkte vergunning mocht er geen alcohol worden geschonken, daar maalde overigens (op een enkeling na) niemand om en vloeide de Radler, Heineken 0.0 en frisdranken rijkelijk. Ook de hamburgers en kip “vlogen als broodjes” over de toonbank. Door de vele bezoekers vanuit de hele regio (bijpraten dus) en de strijd tussen de deelnemers werd het niet alleen een sportief evenement maar ook zeer gezellig en konden de organisatoren na afloop terecht heel tevreden een “alcohol met“ biertje drinken in de kantine van Kraan en Spaan b.v.

 Organisatie proficiat, het was een perfecte dag

 Voor de liefhebbers was er gelijktijdig in de naast gelegen tuin van Boerderij Aurora (Wilsveen 33) een expositie van eigen gemaakte beelden te bewonderen van de in Wilsveen geboren kunstenares Ankie van Rongen-Olsthoorn.

Het land krijgt overigens maar een weekje rust. Volgende week zondag organiseren de blesruitermenners hun jaarlijkse wedstrijd in het Wilsveen en dat vindt deels op het zelfde terrein plaats.

Op het programma staan een dressuurproef, vaardigheid (kegeltjes) en 6 hindernissen.

Ab