Toerclub Stompwijk

Dankzij de vakanties was het afgelopen zondag minder druk bij de start dan gewoonlijk. Aan het weer lag het niet, want de hitte van de afgelopen weken was voor even verdwenen, al stond er wel een pittige wind.

Na een weifelend begin vanwege het ontbreken van enkele captains, vertrokken om half 9 toch alle groepen voor hun rit naar Weteringbrug of Nieuwveen.

C1

Zondag 22 juli, kermiszondag! En dat was te merken, wij stonden ‘maar’ met 5 vrouw aan de start voor onze rit naar Wassenaar. Gelukkig mochten wij onder de veilige vleugels van Fried meefietsen, want de vraag is groot of wij anders wel bij de Klip zouden zijn aangekomen. Zowel op de heen-, als op de terugweg geen duinen gezien, sommige mensen vinden ze leuk, andere mensen verafschuwen het fietsen door de duinen. Vóór 10 uur, bereikten we de voornoemde koffietent en genoten wij daar van een heerlijk vers gezet kopje koffie, waar vooroorlogse prijzen werden gerekend: € 1,60 per kopje. Nu moet ik hier wel even bij vermelden, dat in het voorjaar, toen Theo en ik daar een bakkie deden, de prijs nog € 1,45 was. Maar goed, dingen kunnen veranderen………. Na het eerste kopje koffie sprak Fried tegen de serveerster de legendarische woorden: “doe maar rustig aan hoor, we hebben de tijd!!” Dat wij dat, als C1 mee mochten maken, maakte onze dag heel bijzonder. Toch kwam het tijdstip weer, dat wij met z’n allen weer op de pedalen klommen en richting huis koersten. Marja en ik vonden dat we te vroeg thuis zouden komen, met te weinig kilometers op de teller, dus besloten wij samen, dat we nog een rondje Zoetermeer zouden doen. Dat was een goed idee en toen ik uiteindelijk thuis kwam, had ik een rit achter de rug van 69,6 km.

Trees

PFFFFF, wat een wind….

Wij (de 11 C1 fietsers) zijn nu wel weer bijgekomen, maar wat een dag gisteren! De route van ons ging naar Nieuwveen, naar “Theetuin de Sfeerstal”. Met een stevige zuidwesten wind ging het richting Zoeterwoude naar het fietspad langs de N11 naar Alphen. De kopmannen moesten goed op de snelheid letten want anders konden we het niet allemaal bijhouden. De zon was er toen

nog niet, dus dat scheelt wel. Met af en toe een drinkmoment gaat het goed en gaan we langs het Aarkanaal over de Oostkanaalweg. Daar hebben we ook even mee wind. Omdat er veel bomen staan hoopten we wat schaduw te hebben. Maar wat ons verbaasde waren de vele takken/takjes die over het hele fietspad lagen, goed opletten dus! Onderweg vielen natuurlijk ook de vele nadelen van de al zo lang durende droogte op. De koeien staan veelal binnen, er is geen of weinig gras, de mais staat er soms belabberd bij en ook opvallend veel blad al van de bomen en de bast die nu al van de Platanen afvalt! (Ik heb even gegoogeld, het komt wel door de droogte, er laat nu wel meer bast los dan normaal.) Het is nog steeds buffelen tegen de wind en we kijken al uit naar de terugweg, als we meewind hebben! Alsmaar het kanaal volgend komen we in Nieuwveen aan, even getwijfel op het laatste stukje, maar dan komen we aan bij de koffietent. De koffie staat er snel en zelfs de serveerster heeft verstand van wielrenners, ze vroeg of de dames wel goed in het wiel reden met deze wind?! Het was goed toeven onder de parasol, met een grote vaas met prachtige bloemen uit eigen tuin. Voor de terugweg kozen we de stempels van de 11-Dorpentocht die we al gespot hadden. En aangezien verschillende van ons die toen niet gefietst hebben kwamen we op verrassend leuke paadjes. O.a. een kerkpad tussen de Langeraarse Plassen en later in Ter Aar. Zo komen we weer in Alphen en rijden via de Rijndijk naar het laatste stuk. Wat ons al lang opgevallen was dat we de wind weer tegen of van opzij hadden, hebben wij weer hoor!! Sommige van ons worden al jaloers op diegene die met een fiets met ondersteuning rijden! Veel gepuf het laatste stuk en ben ik blij als we om 12.30u thuis zijn met ong. 65 km. Lekker even met de benen omhoog en uithijgen.

Groet, Annie van Rijn

C2

Op de kermiszondag van 22 juli vertrok de C2 met 6 fietsers.  Onze groep werd aangevuld met 5 leden van de C1. Op onze agenda stond Paviljoen De Klip in Wassenaar. Via Zoeterwoude, Leiden Stevenshof, Valkenburg en Katwijk naar Wassenaar. Met ongeveer 20 km waren we al lekker vroeg bij de koffietent voor een lekker bakkie voor maar € 1,60 ! en dat in Wassenaar!! Dit keer hebben we zowel heen als terug geen duinen gefietst. De terug route ging door Wassenaar richting de Horsten naar Leidschendam. Het laatste stukje fietsten we langs de Vliet en we waren om 11.30 uur thuis met 43 km op de teller. Heerlijk op tijd voor de kermis. Dit is het verslag namens Fried.

Zondag 29 juli was de C2 voor het eerst dit seizoen voor 100% aanwezig. Met 8 fietsers vertrokken wij als 1e groep naar Weteringbrug. Het was mooi weer met ’n stevige wind en dat hebben we gevoeld ook. Door Zoeterwoude naar de Singels van Leiden, waar vele boten lagen in verband met Leiden Sail dit weekend. Vervolgens via de Haarlemmertrekvaart naar Oegstgeest en Warmond. Vandaar langs de A44 tot aan de Ringvaart. Toen nog 7 km met ’n pittige zijwind langs de Ringvaart, voordat wij om 10.05 uur met 30 km als 2e groep bij de koffie aankwamen. Het voetbalpraatje werd gelijk gehouden met de uitbater en we hadden het er gezellig. Terug leek het wel of de wind toegenomen was. Tjonge jonge, dat waren we niet meer gewend. Via Roelofarends-veen, Rijpwetering en Leiderdorp fietsten we langs de Vliet en door het Cronesteyn park weer terug. Ondergetekende werd diverse keren “gebroken” om maar even een term van de Tour de France te gebruiken. Om 12.20 uur klokte ik thuis af met 57,5 km. ’s Middags was de laatste etappe van de Tour. De Hollanders hebben super goed gepresteerd. Chapeau!! Ik kijk al uit naar volgend jaar.

Groetjes van Lia de Jong-Zwetsloot

Aanstaande zondag staat voor de A de mooie tocht naar Vinkeveen op het programma. De B gaat naar de Reeuwijkse plassen en de C naar de Rottemeren. We vertrekken weer om 8.30u vanaf het Klaverblad.