Rijkswaterstaat weert honden uit vogelplas Starrevaart

Een brief van Rijkswaterstaat heeft voor beroering gezorgd bij Leidschendamse hondenbezitters. Hierin wordt namelijk aangekondigd dat het gebied rond de Vogelplas Starrevaart per 1 augustus verboden is voor honden. Rijkswaterstaat wijst daarbij op de vogelpopulatie. Bovendien wil men schapen op de aangrenzende gronden laten grazen. Staatsbosbeheer is sinds begin dit jaar eigenaar van de plas, die daarvoor tot het Leidschendammerhout behoorde. Op de meeste plekken zijn wandelaars nog wel welkom.

Staatsbosbeheer wijst erop dat de Vogelplas vooral belangrijk is als foerageergebied, rustplaats of leefgebied. Men vindt er tal van bijzondere vogelsoorten, zoals de parelduiker, de ijsduiker, de blauwe- en grauwe kiekendief, paapje, vuurgoudhaan en het baardmannetje. De zone ten zuiden van de plas is op dit moment al verboden terrein voor mens en hond. Nu komt er ook een hondenverbod voor de Westoever (Vlietzijde) en Oostoever (zijde snelweg A4). Wandelaars mogen daar wel komen.

Hondenbezitters kunnen per 1 augustus terecht ten zuiden van de vogelplas in het Leidschendammerhout en in het zuidelijk deel van recreatiegebied Vlietland. In het Noordelijk deel van Vlietland mogen honden alleen aangelijnd lopen in de periode van 1 april tot 1 oktober. De zwemstrandjes zijn en blijven verboden gebied.

Bron: Vlietnieuws