Kortebaan Schiermonnikoog

Dat klinkt niet bekend in de oren en dat klopt. Jaarlijks is er een hippisch evenement op Schiermonnikoog. In verband met het 50-jarig bestaan wilde de organisatie iets bijzonders doen. En toen is de keus gevallen op het organiseren van een kortebaan.

Op stal bij team Vader uit de Krom was er al gauw een grote groep mensen enthousiast om daar met de paarden aan de start te komen. Ga je ook mee Cees?  Net terug van een geweldige vakantie in Frankrijk, vroeg ik mij af of dat allemaal wel kon, maar dan denk ik altijd maar aan de slogan van mijn goede vriend Gerrit de Jong: “geld opmaken en leuke dingen doen”. De keus was gemaakt en ik ben meegegaan, we waren in totaal met 15 mannen en vrouwen en twee paarden. Foppe H Twietel in eigendom van Hans Dijkshoorn en Faustus van de eigenarengroep uit Stompwijk bestaand uit Pit Romijn, Jos van Rijn, Eric Sweere, Maurice van de Bosch, Hans Disseldorp en Chris Bolleboom.

We hebben er een uitje van drie dagen van gemaakt, de paarden verbleven in een pensionstal en wij waren te gast in hotel Duinzicht (is een aanrader). Op maandag 9 juli zijn we afgereisd naar de veerboot in Lauwersoog. Op het eiland worden geen auto’s toegelaten, dus onze auto’s bleven achter op de vaste wal en wij zijn met onze fietsen de boot op gegaan. De vrachtwagen met de paarden mocht wel met de boot mee, want daar was een ontheffing voor geregeld.

We hebben veel gefietst en cultuur opgesnoven en hier en daar een terrasje gepakt waar we geproefd hebben van de lokale drankjes Kalle Mooitje en Kobbeslokje. Op maandagavond sloot leerling pikeur Micha Brouwer zich bij onze groep aan, hij was speciaal overgekomen om de twee paarden te rijden. Dinsdag 10 juli was de wedstrijd, Foppe H Twietel wilde er niets van weten, die vond het maar niks dat gedraai en die kerels met die rood en witte vlaggen. Foppe loopt toch liever op de langebaan, wat hij niet onverdienstelijk doet. Maar onze Duitse vriend Faustus was door team Vader in perfecte conditie aan de start gebracht, en in combinatie met de kundige handjes van Micha Brouwer werden er perfecte ritten gelopen. Hij kwam zag en overwon, wat een magistrale overwinning. Op naar de prijsuitreiking, heel toevallig was dat bij ons in het hotel, vele ereprijzen en lovende woorden viel trainer, pikeur en eigenaren ten deel. Ook was er een heus dweilorkest ingevlogen uit Ameland  de Hollumergromkes, we hebben er een leuk feestje van gemaakt, Stompwijk was los. We hebben drie prachtige dagen gehad op het mooie eiland.

We gaan nu vooruitkijken naar de Stompwijkse kortebaan, onze Duitse vriend Faustus zal ook aan de start komen en proberen een prijs mee te pakken. Maar wat er ook gebeurt, Faustus is de eerste en waarschijnlijk de laatste winnaar van de kortebaan op Schiermonnikoog. Organisatie bedankt voor de hartelijke ontvangst!

Groet, Cees van Veen