Grandioos `Midzomer Molendijk Ontbijt´

De buurtschappen Paddemoes, Drie Molens en het Wilsveen houden regelmatig afzonderlijk een buurtfeest. Bij een aantal dames uit de buurten, onder leiding van Vicky vd Krogt, was het idee geboren de bewoners uit de driebuurtschappen met elkaar kennis te laten maken onder het motto `ken je buurt en je buren´. Als locatie werd gekozen de molendijk tussen de laatste twee molens, natuurlijk een fantastische plek maar het weer zou alles bepalend zijn.

Nou een mooiere dag kon de organisatie zich niet wensen, een egaal blauwe hemel met een ideale temperatuur en uiteraard een prachtig uitzicht over ons mooie buitengebied met op de achtergrond de Drie molens.

De organisatie had in eerste instantie gerekend dat er ruim 100 buurtbewoners zouden deelnemen, uiteindelijk werden dat er meer dan 250. Geweldig dus, maar dat betekende ook dat er nogal wat `bijgesleuteld´ moest worden. Er was maar een klein beroepje nodig op de buurtbewoners en daarbuiten en de benodigde tafels stoelen/banken en tenten en alles wat nodig was werd geregeld.

Ons buitengebied en met name dat van de Buurtschappen verandert in een rap tempo, agrarische bedrijven stoppen om diverse redenen en de verspreid liggende glastuinbouwbedrijven zijn gesaneerd en hebben gebruik gemaakt van de `ruimte voor ruimte-regeling´. Veel agrarische bedrijven krijgen een woonbestemming. Ook de ontwikkeling van de Nieuwe Driemanspolder van agrarisch naar waterberging en recreatie betekent een belangrijke verandering in het landschap. Gelukkig zijn er nog een aantal mooie veehouderij bedrijven in het gebied te vinden, zij zijn tenslotte de beste beheerders van het groene landschap.

Al deze veranderingen bieden ook kansen. Zo is er, binnen het bestemmingsplan, de mogelijkheid tot kleinschalige maar passende bedrijvigheid en wordt het gebied aantrekkelijker voor de recreant. Met het veranderende landschap is ook het type bewoners divers geworden. Agrariërs, ondernemers en bewoners die graag buiten wonen maar niets hebben met het boeren leven en juist daarom is het initiatief voor dit gezamenlijke ontbijt zo nuttig, elkaar en je buurt leren kennen. Toch zullen we alert moeten blijven. De groeiende verkeersdrukte betekent ook dat zowel de Stompwijkseweg als het Wilsveen ontdekt is als sluiproute en dat zal met de komst van de rondweg om Stompwijk alleen maar toenemen. Ook zullen we attent moeten blijven op het groenhouden van dit unieke stukje buitengebied met zijn molens.

Nadat Leen Vellekoop, de bewoner van de laatste molen, een boeiend verhaal vertelde over de geschiedenis van de molens kon het ontbijt geopend worden. Dit gebeurde als eerste door de oudsten uit de drie buurtschappen, Kees Overdevest, Leen Vellekoop en Gerard Ammerlaan. Zij knipten een lintje door. Vervolgens was het de beurt aan onze Wethouder Astrid van Eekelen om na haar voorwoord het groene lint (als teken van ons groene buitengebied) door te knippen en het ontbijt van start kon.

De Firma Hijdra, hoe kan het ook anders, had de aanwezigen een fantastisch ontbijt voorgeschoteld, waar zichtbaar en dankbaar gebruik van werd gemaakt. Ruim twee uur lang kon er onder het genot van het ontbijt over en weer kennis gemaakt worden met elkaar en zongen `de Vlietgrieten´ uit volle borst hun bekende liedjes. Een groepsfoto mocht natuurlijk niet ontbreken. Met de molen op de achtergrond werd dit een fantastisch plaatje.

Tot slot is er natuurlijk een groot dankwoord nodig aan al diegenen, en dat zijn er velen, die bijgedragen hebben aan het slagen van dit `Midzomer Molendijk Ontbijt´. Bij het noemen van namen gaan we gegarandeerd in de fout, toch ontkomen we er niet aan een paar te noemen. Als eerste de medewerking van de provincie en de bewoners van de molens, de hoofdsponsors Fonds 1818, Vlietwensen, het van Ravensteynfonds en de BAM maar ook de vele anderen die in welke vorm dan ook een bijdrage hebben geleverd waren zeer welkom.

Rosita, Wilma, Barbara, Ankie, Anja, Mary, Lydia en Vicky bedankt voor de geweldige organisatie.

Ab