Toerclub Stompwijk

Afgelopen zondag was het weer prima weer voor fietstocht met de Toerclub. Voor de A en B stond ’s‑Gravenzande op de kalender, maar koos de A3 voor het alternatief in Baambrugge. De C ging naar Nieuwkoop. We verzamelden deze keer op de weg en voor het terrein van Summerland, waar de avond ervoor nog tot in de late uurtjes gefeest was. Het zal geen toeval geweest zijn dat we onderweg naar de start diverse gebroken bierflesjes moesten ontwijken om geen lekke banden te krijgen. De A1 koos daarom voor een vertrek richting Zoeterwoude en door de Vlietlanden alsnog naar Wassenaar. Door de duinen reden we vervolgens naar ’s-Gravenzande. Door het mooie weer was het overal al vroeg druk op de diverse fietspaden met recreanten en de eerste strandgangers. Maar eenmaal voorbij Kijkduin, zoals op het Zandmotorpad bovenop de duinen viel het opvallend mee. Bij de koffie reden er een paar meteen door naar huis en de rest werd snel voorzien van koffie en puntjes. Ook de A2 en de B kwamen er bij op het terras.

Op de terugweg langs de Nieuwe Waterweg pakten we even het klimmetje van de Maeslantkering mee. Een kort explosief sprintje omhoog waar bleek dat parcourskennis essentieel kan zijn, zodat je op tijd de afslag naar de afdaling neemt. Anders kom je op het doodlopende uitzichtpunt tussen de toeristen terecht. Meteen daarna stonden verkeersregelaars paraat om alle fietsers te laten afstappen. Over een afstand van 100 meter wordt iedereen gesommeerd om te voet langs zwarte schermen te gaan. Hierachter vindt de opvang van de zwanen plaats die besmeurd zijn (geweest) door de olielekkage van enkele weken geleden. De zwanen zelf zullen van de fietsers geen last hebben, maar de zwanen blijken zoveel kijkers te trekken dat er op het fietspad gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Bij Maassluis ging het ophaalbruggetje net voor onze neus omhoog, wat al snel een wachttijd van bijna 10 minuten oplevert. Gelukkig was het lekker weer om te wachten, terwijl de fietsers die we net voorbij gereden waren weer bij ons aansloten.

We vervolgden de Waterweg tot aan Vlaardingen en gingen daarna via Midden-Delfland naar huis waar we na ruim 100km arriveerden.

Arno van Rijn

C1

Om even voor half 9 arriveerde ik op het Klaverblad. Alle Toercluppers stonden verzameld op de weg, dit is een ontzettende uitzondering, want normaal gesproken staan we altijd braaf op het parkeerterrein van Stompwik ‘92. Er was dit keer geen keus, het terrein werd helemaal in beslag genomen door Stompwijk Summerland. Maar, nood breekt wetten nietwaar? Om half 9 vertrokken we, groep na groep, voor Fried duurde ons vertrek iets te lang, hij was ons nét voor. Dus, (wij met 12 man/vrouw) dan maar het eerste stukje achter de C2 aan gefietst, echter, onze wegen scheidden zich al weer snel, toen wij besloten over de Bovenmeer te fietsen en de C2 de andere kant op ging. Daarna fietsten we richting Benthuizen, het Bentwoud en daarna togen we richting Boskoop. Over de Hefbrug richting Alphen aan den Rijn en van daaruit naar Zwammerdam en daar gingen we iets de verkeerde kant op. Maar niet getreurd, bij onze groep hebben we een kenner van die omgeving, dus…. Weer een stukje terug en daarna echt de kant van Nieuwkoop op. Prachtig stuk langs de Ziende, hoe vaak je daar ook komt, het maakt niet uit, het blijft daar een geweldig mooie omgeving. We waren prachtig op tijd in Nieuwkoop voor een over heerlijk kopje koffie van Ans en tot onze grote verbazing werd er vlak achter de koffietent ge-para-glyded, omdat er in deze omgeving weinig of geen bergen zijn, word je met een lier omhoog gebracht (die moet je dan wel op tijd los maken, anders word je weer naar beneden getrokken), wat een beleving moet dat zijn, zo zweven als een vogel in de lucht! Inmiddels zagen we de C2 weer vertrekken en genoten wij nog even van de koffie, het zonnetje én onze gesprekken. Jammer, maar…….. aan al het goede komt een eind en ook wij moesten weer op de pedalen richting huis. De thuisreis verliep vlekkeloos en om even 13.00 uur zette ik mijn fiets in de tuin met 74,2 km op de teller.

Trees

C2

Oeps ….. Summerland bij de start. Gelukkig nog plek genoeg tussen de fietsen stalling voor de fietsers van de Toerclub om te verzamelen tot de starttijd van 08.30 uur. De doorgang voor de auto’s blijft dan vrij en bovendien is het veilig! Pluim verdiend. De C2 had 7 fietsers op deze mooie zomerdag. Wij fietsten via Gelderswoude, de Bent, Hazerswoude Dorp, het Rietveld naar Alphen a/d Rijn. Vervolgens de Kortsteekterweg, de Ziende en tenslotte Nieuwkoop, waar we om 10.00 uur precies met 29 km bij de 1e Aanleg op het terras neerstreken. Dit is écht een goede koffietent en de koffiedames zijn vriendelijk. Onderweg kregen wij ook een pluim van een natuurliefhebber: “Oh, fijn, dat er nog wielrenners zijn die niet zo hard hoeven te gaan!” Kennelijk had hij niet gezien, dat wij op dikke banden fietsten, haha. De terug route gingen we eerst ’n klein stukje de Ziende weer op en toen gingen we dwars door Aarlanderveen heen. We kwamen weer uit bij het Aarkanaal en via het Zegerplasgebied en de Ridderbuurt naar de Oude Rijn toe. We namen de Maximabrug en via de Rijndijk en de bekende polderwegen kwamen wij om 12.10 uur thuis met 59 km op de teller. Het was een prachtige route en we waren lekker op tijd thuis voor …….Summerland!

Groetjes, Lia

Aanstaande zondag gaan de A en B naar de Haarlemmermeer en houden de koffiestop in het theehuis van Cruquius. De C gaat naar Reeuwijk. Vertrek is weer om 8.30u vanaf het Klaverblad.