Het aftellen is begonnen!

14 dagen 2 uur en 38 seconden,

precies te gaan volgens de klok op de website

 De hedendaagse techniek staat voor niets en op onze overigens prachtige website www.stompwijksepaardendagen.nl kun je echt alles te weten komen van en over De Stompwijkse Paardendagen!

Maar mijn vader zou zich in zijn graf omdraaien als De Dorpsketting (vroeger het belangrijkste medium van het dorp) aan de kant werd geschoven. Zo hoor ik hem nog zeggen: “Con, zorg dat het op tijd in De Dorpsketting komt!” Dus aan mij de schone taak om het een en ander wat aan te halen en op papier te zetten voor in de Ketting. En stiekem gezegd en gezwegen vind ik het heerlijk om met een kop koffie het Stompwijks blaadje van voor naar achter uit te pluizen.

Goed, om te beginnen: maandag avond 16 juli begint de opbouw van de Stompwijkse Kermis. Behalve de inzet van de bestuursleden worden we altijd geweldig geholpen door de vrijwilligers die enthousiast komen timmeren schroeven, bouwen en sjouwen. Dit jaar rekenen we ook weer op hun inbreng! Dus mensen iedereen die wil en kan meewerken aan de opbouw van ons Stompwijks feest is vanaf 19.00 uur meer dan welkom op het feestterrein. Elke avond na de werkzaamheden wordt voor een hapje en een drankje gezorgd en is al een klein feestje op zich. Ook dinsdag na de kermis kunnen we alle hulp weer goed gebruiken. Om 9.00 wordt er een sterke bak koffie geschonken en met vele handen hebben we de boel in een oogwenk weer aan de kant.

Als alles gelopen is zoals gepland, heeft iedereen tegelijkertijd met deze Dorpsketting het programma van de Stompwijkse Paardendagen ontvangen. Alle informatie is daarin te vinden maar ik wil toch nog wat extra benadrukken, dat de aanvangstijden van de activiteiten, zoals bijvoorbeeld de klaverjaswedstrijd om 13.30 uur, ook exact die tijd beginnen! Het beruchte Stompwijks kwartiertje zit er dus echt niet in! Dus kom op vooral ruim op tijd zodat u en de organisatie relaxed de kaarten kunnen schudden.

Zaterdag staat er een overvloed van activiteiten op het menu waaronder De Stompwijkse Landleven Fair! In 2015 werd deze voor het eerst voorzichtig opgezet met een bescheiden aantal kramen en attracties. Nu vier jaar later is het een enorm gegroeid en een terugkerende publiekstrekker geworden. De belangrijkste drijfveer hierachter is Marie Louise van der Salm, die kracht, noch moeite spaart om aantrekkelijke stands, attracties en ambachten in de sfeer van lokale dier en landbouwproducten aan te trekken. Haar inspanningen leverden dit jaar een bommetje vol veld op zodat er geen lokale kip meer bij kan! Buiten de bekende deelnemers zijn er veel nieuwe gezichten op De Fair. Zonder iemand te kort willen doen hier een kleine introductie van wat nieuwe stands en activiteiten: Op veler verzoek van ruitersportliefhebbers is Maaike van Dijk met onderleggers voor onder het tuig aangetrokken. Het hebben van verschillende kleuren outfits is een hype tegenwoordig. Vroeger hadden wij genoeg aan 1 sjabrak maar het schijnt dat je nu een zadelkast vol met paardenkleren behoort te hebben. Dus meiden het verzoek is ingewilligd en dit jaar kunnen jullie op de fair naar hartenlust shoppen op De Fair.

Rasechte Stompwijkse Jolanda Rosier (dochter van Arie Hooymans de fietsenmaker) geeft een demonstratie met haar klankschalen. Klankschalen therapie is een oosterse natuurgeneeswijze die op basis van muziektrillingen blokkades van geest en lichaam kunnen opheffen. Jolanda paste deze therapie al toe op mensen maar heeft zich in de loop der jaren ook toegelegd op het behandelen van paarden. Voor vele mensen en zeker voor de ‘nuchtere’ Stompwijker lijkt dit op een soort van Hocus Pocus maar Jolanda heeft inmiddels een aanzienlijk aantal rijpaarden en harddravers in Stompwijk en omgeving behandeld (waaronder ook onze paarden) en ze wordt steeds vaker opgetrommeld om met haar ‘koekenpannen’ allerlei klachten te verlichten. Op de fair zal zij het demonstreren en uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het bijzonder is om te zien hoe paarden daarop reageren. Op de valreep kon Marie Louise vanuit het Wilde Westen John Talboom contracteren. John beheerst alle technieken van het lassowerpen en kan deze ook leren aan het publiek. (Altijd handig om dit te kunnen als je man of vrouw weer buiten handbereik is!) Tevens dit jaar 2 maal een optreden rond 15.00 en16.30 van het Shantykoor Midsscheeps uit Leidschendam.

De attractie die zeker genoemd moet worden is onze verleden jaar gerenoveerde melkbus. Kinderen kunnen het briefje met hun naam en de naam van de harddraver die volgens hun de koers gaat winnen, daarin deponeren. De bus zal ook maandag op een prominente plaats bij de ingang staan!

Zo, dit waren enkele voorbeelden. Maar om alles te bekijken te proeven en te beleven is er maar 1 optie:

Gewoon gaan naar de Stompwijkse Landleven Fair!!!

Namens Nooit Gedacht

Conny Oliehoek