Stompwijkse badgast Nederlands Kampioen

Vorig weekend mochten Sanne en Jelsie van Ruijven naar het NK in Eindhoven. Sanne heeft met 3 clubgenoten meegedaan aan de estafette waar ze een mooie 9e plaats behaalden.

Jelsie begon vrijdagochtend met de 50 meter schoolslag. Ze wist dat ze dit kon winnen en had deze race al 100 keer in haar gedachten gezwommen. Met de focus op een toptijd stond ze op het startblok. Met een geweldige tijd prijkte haar naam bovenaan op het scorebord: Jelsie Nederlands Kampioen.

In de middag volgende de 100 meter schoolslag. Ook deze zou ze moeten kunnen winnen. Ze zwom een geweldige race met een dik PR. Maar een meisje uit Veenendaal bleek in een bloedvorm te verkeren en liet Jelsie niet verder komen dan een tweede plaats.

Op zaterdag volgende de 200 meter wisselslag en de 200 meter schoolslag. Weer twee nummers waarop er gouden kansen waren voor Jelsie. Weer twee perfecte races, maar hetzelfde meisje uit Veenendaal en een meisje uit Nijmegen bleken net iets sneller te zijn.

Het laatste individuele nummer op zondagmiddag was de 400 meter wisselslag. Hierop werd Jelsie vorig jaar Nederlands kampioen en ook nu was ze favoriet maar ze kende de bloedvorm van haar concurrenten uit Veenendaal en Nijmegen. Na de eerste 100 meter vlinderslag lag Jelsie in 4e positie en een lengte achter op het Nijmeegse meisje. Na de 100 meter rugslag was er nog niks veranderd. Maar tijdens de 100 meter schoolslag die volgde haalde Jelsie verwoestend uit en pakte 5 seconden voorsprong op de Nijmeegse en was het gat naar de rest van het veld onoverbrugbaar. Deze 5 seconden voorsprong moest Jelsie in de laatste 100 meter vrije slag verdedigen. Na 50 meter waren er nog 4 seconden over. Maar wetend dat het gezegde de dood of de gladiolen uit Nijmegen komt, vreesden we op de tribune voor de laatste 50 meters. Ook Jelsie perste er alles uit maar kon niet voorkomen dat haar voorsprong steeds kleiner werd. Aan de finish bleek dat het geweldige PR van Jelsie goed was voor een tweede gouden medaille.

Voor Jelsie een zeer succesvol weekend: 2 gouden en 3 zilveren medailles en op de andere nummers werd ze 2 keer 4e, 2 keer 5e en een keer 6e. Bovendien hielp ze haar estafetteclubgenootjes aan een mooie 7e plaats op een prachtig toernooi.

Ilona van Ruijven