Handbal verdwijnt uit Zoeterwoude

Het contrast was groot. Vreugde rond het kampioenschap van het eerste dameshandbalteam van Stompwijk’92. Tegelijkertijd beseften de dames dat het hun laatste wedstrijd was op sportpark Haasbroek. Het bestuur van Omnivereniging Stompwijk’92 heeft besloten alle handbalactiviteiten te concentreren in Stompwijk. Dit zeer tegen de zin van de sector handbal.

Voor de handballers is de accommodatie op Haasbroek ideaal. Het verharde speelveld ligt op slechts enkele meters van het clubhuis, het is knus en alles dicht bij elkaar. In Stompwijk ligt het handbalveld ruim 120 meter verwijderd van het clubhuis.

In Zoeterwoude is in 1983 handbalvereniging Fairplay opgericht en werd gespeeld op een veld bij Swetterhage. Twee jaar later verhuisde Fairplay naar Haasbroek en weer twee jaar later werd het clubhuis geopend. Omdat het ledental gering was, werd samenwerking gezocht met Stompwijk’92. Later ging Fairplay op in de Stompwijkse club.

Toch bleef Fairplay heel actief in Zoeterwoude. Zoals met het schoolhandbaltoernooi, de avondwandeldriedaagse en het foodpark tijdens het Dorpsfeest. Aan die activiteiten is hu een einde gekomen. Vrijwilligers zijn afgehaakt, mede door het besluit van het hoofdbestuur.

“Dit doet pijn”

Cock van Bohemen, bestuurslid van de sector handbal, betreurt de hele gang van zaken. “Dit doet echt pijn. Als sector handbal hebben we niets te zeggen. We hebben in Zoeterwoude de mooist denkbare accommodatie. Alles heel dicht bij elkaar. Sfeervol, we spelen hier graag. Tegen onze zin is de huur opgezegd. Jammer.”

Jos van Doorn, penningmeester van het Omnibestuur kan niet zoveel met de opmerkingen. “Wij vinden dat alle sporten op één locatie moeten plaatsvinden. Daar zetten we op in. Het aantal vrijwilligers loopt terug en daarom is concentratie van sporten ook van belang. We willen hoe dan ook het Omni-gevoel versterken. Dat we inkomsten missen omdat de extra activiteiten niet meer plaatsvinden is jammer. Het klopt dat het speelveld in Stompwijk niet op de meest ideale plek ligt. Serieuze pogingen om het handbalveld op een meer gunstige plek aan te leggen zijn helaas op niets uitgelopen.”

door Gerard van der Hoeven