Wisselend succes badgasten op weg naar NK

De afgelopen twee weekenden moesten Bart Pardon en Jelsie van Ruijven aan de bak bij de regiokampioenschappen. In Nederland zijn er 7 regio’s die allemaal in deze weekenden de strijd aangingen. Er zijn niet alleen medailles te verdelen binnen je eigen regio maar er wordt vooral gestreden om de startbewijzen voor het NJJK (Nederlands junioren jeugd kampioenschap over 2 weken). Voor Bart was bekend dat dit een forse uitdaging zou worden omdat hij heel wat trainingsuren heeft moeten missen door blessures. Bart had van te voren al de zwemnummers uitgekozen waarop het moest gebeuren. De overige nummers liet hij aan zich voorbij gaan om krachten te sparen.

Op de vrije slag wist Bart geen potten te breken en bleef hij dicht bij zijn PR. Op de 50 meter schoolslag liet Bart weer zien dat hij uit het juiste hout is gesneden (hout dat niet alleen blijft drijven). Met een geweldige tijd mocht hij de hoogste trede van het podium bestijgen. Helaas wordt dit nummer dit keer niet op het NJJK gezwommen. En op de 100 meter schoolslag en 100 meter vrije slag verliep het helaas niet zoals gehoopt. Bijzonder jammer dat we dit Stompwijkse talent op het NJJK moeten missen.

In tegenstelling tot voorgaande jaren komt de concurrentie van Jelsie voor het NJJK voor een groot deel uit de eigen regio. Dus er werd meermalen een titanenstrijd geleverd. Hierbij liet Jelsie zien dat ze tot het uiterste kan gaan en “op zijn Duits” kan winnen (het hele eind tegen een achterstand aan kijken en de laatste 5 meter de tegenstander passeren; pas bij het einde blijkt wie er gewonnen heeft).

Dat niet alles verloopt als gehoopt bleek uit de eerste wedstrijd van afgelopen zondag. Jelsie stond bij het startschot niet goed stil en werd gediskwalificeerd. Dit kreeg ze pas te horen nadat ze op het scorebord zag dat ze een top 3-tijd van Nederland had gezwommen. Door deze tijd ging dus een dikke streep. Daarna was het zaak om zich weer helemaal op te laden voor de resterende nummers. En dat lukte ruimschoots door gouden medailles te combineren met limieten. Als startzwemster op de 100 meter vrije slag zwom Jelsie afgelopen zondag ook een geweldige tijd. Alleen eerste zwemster in een estafette mag haar tijd eventueel als PR de boeken in laten gaan. Op deze manier kon ze haar offday-moment van vorige week (toen bleef ze ver van de limiet verwijderd op de 100 meter vrije slag) compenseren. Bovendien bezorgde Jelsie met deze actie haar team een bronzen medaille.

Na twee weekenden hard zwemmen (10xgoud, 2xzilver, 1xbrons) is het nu puzzelen welke wedstrijden Jelsie gaat zwemmen tijdens het NJJK. Ze zal enkele nummers moeten laten schieten om meer kans te hebben op een medaille op andere nummers. Dus er volgen nog de nodige gesprekken en trainingen om er over twee weken helemaal klaar voor te zijn.

Ilona van Ruijven