Toerclub Stompwijk

Opnieuw reden we afgelopen zondag met schitterend fietsweer onze clubrit. Dit bracht weer ruim 50 fietsers aan de start. De A en B reden naar het bij fietsers welbekende café De Vlist. De C ging naar de Meije.

De A1 vertrok met 14 man en opvallend aan deze rit waren de vele loslopende dieren die ons pad kruisten. De honden die onaangelijnd uitgelaten werden langs (en op) het fietspad in het Bentwoud zijn we inmiddels wel gewend, maar je moet er toch wel attent zijn op onverwachte reacties. Niet veel later rende er ook een lammetje voor ons uit dat ontsnapt was uit de wei. Achterin de groep werd gestopt om hem terug bij de kudde te krijgen, maar de lichte paniek die wij veroorzaakten bij het arme schaap maakte dat hij zelf al een gat in de omheining wist te vinden. Een familie meerkoet dacht ongehinderd de oversteek te kunnen maken van de ene sloot naar de andere, maar bij ons naderen kozen ze eieren voor hun geld en schoten weer terug het hoge gras in. Heel anders was het bij de zwaan die midden op de weg stond. Die was zeker niet onder de indruk van ons en daar reden we dus wijselijk op gepaste snelheid – en afstand omheen. Zonder ongelukken kwamen we via een mooie route langs o.a. Reeuwijk, Linschoten en Polsbroekerdam aan bij de Vlist. Er stond weer een grote tafel voor ons gereserveerd en we werden supersnel voorzien van onze bestellingen. Op de terugweg maakten we nog een ommetje via het karrespoor Kadijk. Een net geasfalteerd pad dwars door de weilanden. Dat was opnieuw genieten van de rust en het uitzicht. Daarna toerden we via Gouda en langs de A12 snel op huis aan.

Arno van Rijn

 Zondag naar de Meije

We gingen in gecombineerde groepen op pad. De C1 was met 4, net als de C2 en zij gingen waarschijnlijk klokslag half negen op fiets-pad voor hun zondagochtend geluk, omdat de fiets symbool staat voor ultieme vrijheid. DE C3 werd om kwart voor 9 wakker en het gevoel je overvalt je, dat je je beurt voorbij hebt laten gaan. Even bijkomen en dan actie in de hoop de aansluiting te vinden. De Meije, hmmm hoe kom ik daar? Met Google Maps en een hardsprekende stem in de achterzak van mijn shirt. Maar eerst een piepklein ontbijtje met koffie, waar de darmen van gaan rommelen. Kortom ruim een kwartier laten ga ik op de pedalen samen met mijn belabberde richtingsgevoel. Grote lijnen zijn bekend, Noord Aa, Gelderswoude, Benthuizen en dan maar weer verder kijken. De hefbrug in Zwammerdam gaat omhoog en mijn ingehaalde tijd gaat verloren aan wachten op een passerende zeilboot.. Ook is daar is de ‘stem’ even stil en zoek ik het zelf uit, de weg langs het water vervolgend. Ik kriskras door een piepklein dorpje met kleine steegjes en schattige optrekjes. Gelukkig zijn er ook bordjes en is het ‘Potlood’ al van ver af te zien, maar waar blijft die kerk? Eindelijk verschijnt deze om de bocht en zit het gehele terras vol met vroege fietsvogels en gelukkig ook mijn clubje. Extra blij, omdat ik onderweg besefte dat ik ook nog zonder geld was vertrokken was. Ook op dit terras is het niet aan te raden je eigen koek of krentenbol op te eten, dat wordt niet op prijs gesteld en er wordt er dan ook wat van gezegd. Het is vaak de toon die de muziek maakt, het werd weer goed gemaakt met een hartjeskoekje bij de koffie. Op de terugweg ging de C2 op kop en gingen we langs de Nieuwkoopse plassen waar erg veel activiteiten waren en er horden mensen in rap tempo door het water ploegden, ondersteund door het verslag van een reporter. Een koppel eenden met kleintjes, die daar zwemoefeningen krijgen, kijken verward toe. De weg is omgelegd en we komen zelfs een stukje op het parcours terecht van het onderdeel fietsen. Weer later is er een verkeersbord afgeplakt en dat de doorgang wordt belemmerd, wordt door andere passanten bevestigd. Hierdoor zijn we even van het padje maar komen al weer snel op bekend terrein. Een drinkpauze onderweg om echt even in de natuur stil te staan, de flesjes zijn zo goed als leeg. We pakken in Zoeterwoude de korte weg huiswaarts en ik denk dat we over enen thuis waren met ruim 70 km op de teller. Zonder captains en toch goed gegaan, applaus voor ons fietszelfvertrouwen.

Petra

Aanstaande zondag 10 juni gaan de A en B naar Leimuiden en de C gaat naar Haastrecht. We vertrekken weer om 8.30u vanaf het Klaverblad.