Toerclub Stompwijk

Afgelopen zondag was het opnieuw prima fietsweer. Lekker warm zelfs, met een matige oostenwind. Zo’n 55 fietsers meldden zich bij de sporthal voor een zomers ritje. Voor de A en B stond voor het eerst Café De Klinker in Noorden op het programma. De C ging naar Leimuiden.

Met 13 man vertrok de A1 voor deze rit met op de heenweg dus vooral tegenwind. Sommigen hadden de vermoeienissen van de tijdrit van vrijdag nog in de benen, maar de anderen konden zich met het nodige kopwerk van hun goede kant laten zien. Bij Woerden aangekomen had ik eens een route via Kamerik en Kanis uitgestippeld. Volgens mij voor ons allen een primeur en er bleek ook een stuk gravelpad in te zitten. Een soort Colle delle Finestre, maar dan vlak. Frank voelde zich in zijn element en trok eens flink door. Achterin misten de achtervolgers bijna een bocht en kwam de graskant wel heel dichtbij. Aan het eind kwamen we bij de brug van Woerdense Verlaat uit en dan is Noorden niet ver meer. Op het terras van De Klinker was het nog rustig, maar om ons heen was genoeg te zien. Aan hetzelfde pleintje zit namelijk ook een kanoverhuur en met het mooie weer was het daar natuurlijk lekker druk. Vele auto’s zochten een parkeerplek, waarbij ze onze geparkeerde fietsen moesten ontwijken. Ondertussen ook gehinderd door de kano’s die richting het water gedragen werden. Wij waren inmiddels vlot voorzien van onze bestellingen. De rekening liet wel iets langer op zich wachten, maar daar stonden dan wel weer opvallend schappelijke prijzen op. Waar krijg je tegenwoordig nog koffie voor € 1,50? Op de terugweg reden we nog een mooi ommetje via Nieuwveen en zorgden dat we niet bij Koudekerk op de route van de Leiden Marathon terecht kwamen. Na ruim 100km waren we weer terug in Stompwijk.

Arno van Rijn

Toerend door het land

Zondagochtend geen twijfel mogelijk, fietsen met de club. Eén haan en 8 kippen gaan op pad. Vandaag staat Leimuiden op de kaart, Annie en Aad zijn er niet en we hebben geluk dat de stempels nog op het wegdek gedrukt staan zodat we de route goed kunnen volgen. Helaas nog geen pauze in Hoogmade maar doortrappen. Hier en daar zijn de wegen al afgesloten vanwege de marathon, maar we kunnen er nog langs ontsnappen. De wind is trouwens goed aanwezig heerlijk als die mee zit maar voorlopig hebben we hem flink tegen. Het is een waterrijke route in de omgeving Warmond, wuivende velden met hier en daar een hondenstaart er bovenuit. Bootjes op het water en wij op het fietspad langs het water. We rijden weer onder het waterniveau en zien juist de verschillende lagen liggen. Het is zo mooi dat we regelmatig even pauzeren voor een slokje en een fotomomentje. Ik vond er ook opvallend veel molens staan, die staan er natuurlijk altijd al, maar vandaag vielen ze extra op, net als meer lama’s. Met de C2 erbij vulden we het gehele terras waar we van de koffie genieten. Op de terugweg het pontje over de Kaag bij Roelofarendsveen. We pakten het hele smalle pad door de achtertuintjes heen langs het water. Prachtige tuintjes aan het water, twee meisjes zijn al aan het zwemmen. We zoeven door de polder langs nog meer molens. Later komen we steeds meer marathonlopers tegen en moeten we zelfs nog even een klein stukje terug om langs het water van de Rijn verder te kunnen fietsen. Opnieuw lijken we door achtertuinen heen te fietsen, waar mensen al heerlijk zitten te genieten en verstoord opkijken van hun krantje. Links en rechts haken mensen af op weg naar hun huis. In de Ondermeer gaat de telefoon van Loes en die moet opgenomen worden. De kust is nog veilig, terwijl wij wel twee ooievaren zien vliegen richting Huyssitterweg….

Petra

De C2 vertrok met 6 fietsers voor de wekelijkse clubrit en vandaag stond Leimuiden op de agenda. De heenweg ging eerst door Zoeterwoude, Leiderdorp richting Roelofarendsveen. Hier konden wij nog fietsen op het parcours van de marathon van Leiden. Vervolgens langs de Ringvaart naar Café de Keijzer. Wij hadden geluk, want de brug was net open geweest. Tegen de wind in had de captain voor lange en brede wegen gekozen. Na 27 km kon om 10.00 uur de koffie met appelpunt besteld worden. We zaten heerlijk op het terras buiten, maar wel in de schaduw! De route van de terugweg waren de polders van Rijnsaterwoude, Woubrugge waar de brug ook net open was geweest, maar wij konden meteen doorfietsen. Toen via ’s-Molenaarsbuurt over de Koningin Maximabrug langs de Rijn en vervolgens door de polders richting  Hazerswoude-Dorp, de Bent, Zoeterwoude en als sluitstuk Stompwijk. Ik klokte om 12.15 uur precies 60 km af. Normaliter zouden we via Koudekerk a/d Rijn en Hazerswoude-Rijndijk teruggefietst hebben en dan zou het 5 km korter geweest zijn. Maar we moesten vandaag écht rekening houden met wegafsluitingen, vanwege de genoemde marathon. Het stond ’n pittig noordoosten windje, dus terug hadden we heerlijk voor de wind. We kwamen nog bekende Stompwijkers tegen: wandelend, op de fiets en op de motor. Bey, bey, zwaai, zwaai! Altijd erg leuk!

Groetjes, Lia de Jong-Zwetsloot

Aanstaande zondag gaan de A en B naar De Vlist. De C gaat naar De Meije. We vertrekken weer om 8.30u vanaf het Klaverblad