Stompwijkse Benefiet helpt kinderkankeronderzoek met meer dan € 30.000

Op een zonovergoten Eerste Pinksterdag leverde de Stompwijkse Benefiet voor kinderkankeronderzoek meer dan € 30.000 op. Een ongelooflijk resultaat. De benefiet was de feestelijke afsluiting van diverse acties van de afgelopen maanden, waarbij onder meer basisschoolkinderen een sponsorloop liepen en online kunstwerken en gesigneerde artikelen werden geveild.

Op het evenement zelf werden massages gegeven, broodjes gebakken bij het kampvuur, gedichten voorgedragen, loten verkocht, tekeningen gemaakt, schoenen gepoetst, moppen verteld en vooral heel veel heerlijke dingen gegeten. Dit alles omlijst door goede live muziek van bands. Alles werd geheel belangeloos gedaan door vrijwilligers, zodat al het geld naar gerichter onderzoek voor een zeldzame vorm van kinderkanker gaat.

 Serieuze aanleiding

Het vrolijke festival had helaas een serieuze aanleiding. Mede-organisator Ilse Verweirder vertelde bij de opening haar verhaal: “Op de plek waar we nu zijn, hielden we drie jaar geleden een benefiet voor slachtoffers van de ramp in Nepal. Het was een geweldige dag met een enorme opbrengst en veel mensen vroegen wanneer we weer zo’n gezellig evenement zouden organiseren, maar wat ons betreft was het eenmalig. Ware het niet dat op deze plek in ons gezin een ramp gebeurde. Bij onze jongste dochter Hanne werd een zeldzame vorm van kinderkanker geconstateerd. We kwamen in een hel.” Drie maanden lang zat moeder Ilse gekluisterd aan het bed van haar dochter. Ze bedacht dat als het allemaal goed zou komen, ze opnieuw een benefiet zou houden om meer onderzoek naar de zeldzame vorm van lymfeklierkanker die haar dochter had, te ondersteunen. “Met het geld kan de arts van onze dochter, Dr. Auke Beishuizen, deze vorm van kinderkanker nader onderzoeken. Doel hiervan is een gerichtere behandeling met minder complicaties en een beter perspectief.”

Een minuut stilte

Vader Fred Onderwater beaamde de intensieve periode waar zijn gezin doorheen is gegaan en vroeg aandacht voor de vele kinderen die in het ziekenhuis ook nu nog strijden tegen deze vreselijke ziekte. Met een minuut stilte wilde hij hen een hart onder de riem steken. “We weten dat er zoveel van hen zijn die het zwaar hebben en dat er ook gezinnen zijn bij wie het allemaal minder goed gaat dan bij ons. Wij vinden dat we vandaag geen feest kunnen vieren, zonder ook even stil te staan bij deze kinderen.”

Boek over de ziekteperiode

Tijdens de ziekteperiode van haar dochter schreef moeder Ilse het boek Duizend dagen en meer. Ze schreef het boek ’s nachts als iedereen in huis nog sliep. Ze beschrijft hoe zij deze periode als ouder heeft ervaren, welke dingen belangrijk voor haar gezin waren. Daarmee heeft ze ook een waardevol document geschreven voor de mensen om hen heen, zoals familie, vrienden, de school en de kinderartsen. Geluk zit soms in heel kleine dingen als je ziek bent. Bijvoorbeeld in dat een parapluutje bij een glas frisdrank voor een kind in het ziekenhuis een groot verschil kan maken. Maar ook dat het voor artsen belangrijk is dat zij ouders bij slecht nieuws altijd samen spreken en niet slechts met één van de ouders.

Op de benefiet reikte directeur Ton van Poelgeest van uitgeverij Elmar officieel het eerste exemplaar van het boek uit aan Ilse met de woorden: “Je hebt allerlei boeken. Zo geven wij boeken uit over reizen en over gezondheid. Maar je hebt ook boeken die er echt toe doen, die gelezen moeten worden. Dit boek valt in die categorie. Wij vonden dat dit boek gewoon uitgegeven moest worden.” Op het evenement verkocht en signeerde Ilse Verweirder de boeken met een persoonlijke noot.

 Brok in de keel

Na een drukke dag kijkt de organisatie van de benefiet terug op een fantastisch evenement dat alle verwachtingen heeft overtroffen. Bij afsluiting van de festiviteit vatte vader Fred Onderwater het in enkele woorden krachtig samen: “Ik ben de hele dag druk bezig geweest met pannenkoeken bakken in mijn camper, maar om eerlijk te zijn vond ik het ook wel prettig om me daar even te kunnen terugtrekken. Elke keer als ik het veld op liep en al die mensen zag die zich bij ons betrokken voelen, werd het me even te veel. Ik heb de hele dag met een brok in mijn keel rondgelopen. Het is echt geweldig dat er zó veel mensen zijn gekomen.“

Uiteraard kunnen mensen ook nu nog geld storten voor het goede doel of het boek kopen. Graag zelfs!

Geld storten

Wie geld aan dit belangrijke onderzoek wil geven, kan een bedrag storten op NL84 ABNA 0248 3918 95.

 

Boek bestellen

Wie een boek wil bestellen, kan het beste een mail sturen naar:

zingendezaag@gmail.com

José van Santen