VrouwActief mei…..kaasje maken

Onze laatste VrouwActief avond van het seizoen was een uitje naar het Geertje om zelf een kaasje te maken. En het werd een bijzondere avond met prachtig weer, eigenlijk te warm om kaasjes te maken, maar tussendoor moesten we veel naar buiten en dat was heerlijk. Beter hadden we het niet kunnen treffen. Na eerst nog even van hem genoten te hebben ging baby Pim naar oma Ada en begonnen wij op aanwijzingen van Marleen aan het maken van ons rauwe melkkaasje van de koe of van de geit. Het kon allebei.

Melk op 36 graden, een paar druppels stremsel, wat karnemelk en zachtjes de lepel erdoorheen. Dan even laten staan, in de tussentijd kreeg de eerste groep een rondleiding van Richard en de rest kon in groepjes van 3 of 4 een quiz over allerlei wetenswaardigheden op en rond de boerderij invullen. Op een schilderij stonden 35 spreekwoorden, ga ze maar zoeken, ons groepje had zo goed gezocht, we hadden er 45!

Daarna weer naar binnen om de kaas in blokjes te snijden en heel rustig, “met liefde” volgens Marleen, te spatelen. Nu kregen wij de rondleiding en wat hebben we gelachen om de rode bloemetjes jurk van Rietje, een klein geitje had er wel trek in en hij stalkte haar echt. Gelukkig was er geen stier in de buurt, dan was het probleem groter geweest. De kippen naast ons gingen al op stok toen wij de kaas uit moesten laten lekken en het vocht eruit knijpen, een beetje zout en kruiden erbij en de overgebleven wei naar de varkens brengen en het kaasje was klaar. Nog een drankje op de goede afloop en de uitslag van de quiz, waar het Geertje nog een paar leuke prijsjes voor geregeld had. Het was top Marleen en Richard!!! Ondanks jullie drukke en hectische tijd met Pim en alle kalfjes die geboren worden (Richard moest er die nacht ook weer uit, er stonden 2 koeien op springen) maakten jullie er veel werk van om het ons naar de zin te maken. We zullen zeker nog eens terugkomen, dan gaan we weer wat anders verzinnen. En voor wie er nog nooit geweest is (ik kan het mij niet voorstellen dat er iemand in Stompwijk is die er nog nooit is geweest), er is nu heel veel jong vee te bewonderen, je kunt er kano’s huren, met de fluisterboot mee naar de Vlietlanden en natuurlijk kaas of andere lekkere producten kopen.

Ons seizoen is afgelopen, we wensen jullie allemaal een heerlijke zomer en hopen uiteraard dat jullie er in september weer allemaal bij zijn. Ook nieuwe leden zijn welkom. 9 avonden voor € 35,—, we zitten centraal in het dorp in de Bles, waar we dit jaar super gezellige avonden hebben gehad. Jeroen en crew bedankt voor jullie medewerking, het was fijn bij jullie.

We hebben weer een gloednieuw programma, hierover later meer informatie.

Namens Bestuur VrouwActief

Ria Luiten