Feest voor Stichting Amigos

Het was zondag 13 mei, groot feest voor Stichting Amigos wegens het 15 jarig bestaan. Speciaal voor deze gelegenheid waren er optredens van de Boliviaanse band LOS MASIS.

Eerst zondagochtend in de kerk tijdens de mis met voorganger pastoor Broeders, daarna op zondagmiddag in het Dorpshuis. De liedjes in de kerk waren in de Quechua taal en dus, voor mij in ieder geval, onverstaanbaar. Pastoor Broeders probeerde nog wat in het Spaans, maar had al snel de hulp van Linda nodig. Zij vertaalde alles vlot en vloeiend, zij heeft dan ook ongeveer negen jaar in Bolivia gewoond en de Spaanse taal heeft geen geheimen voor haar.  De akoestiek in onze kerk is prachtig, dat zien en horen wij elk jaar wel tijdens de Carnavalsmis.

De groep is onderdeel van Centro Cultural Los Masis in Sucre, een cultureel centrum waar Stichting Amigos een warm hart voor heeft en financieel ondersteunt. Dit centrum geeft veel arme kinderen de gelegenheid om muziek te maken of wordenbegeleid met het maken van huiswerk.

Vanaf vier uur was iedereen welkom in het Dorpshuis om naar Los Masis te luisteren en Stichting Amigos te feliciteren met hun jubileum. Burgemeester Klaas Tigelaar en wethouder Bianca Bremer waren ook aanwezig. Voorzitter Adrie Kerkvliet opende de middag met een lovend woord voor ere-voorzitter Theo Duyvestein en de harde werkers in het veld Lia de Jong en Ingrid Develing. Uiteraard werd er terug gekeken naar het begin van Linda’s reis naar Bolivia en de daaruit voortvloeiende Stichting. Wat heeft zij een enorme berg werk verzet om heel veel kinderen daar weer een lichtpuntje te geven in hun arme bestaan. Bij Stichting Amigos gaat geen cent verloren, alles wordt besteed en dat wordt ook streng gecontroleerd. Dat geeft mensen ook vertrouwen in de Stichting, dus veel mensen ondersteunen de projecten. Linda heeft zelf ook nog een woordje gedaan en met name haar ouders Lia en Fried werden door haar in het zonnetje gezet. Zij hebben altijd achter haar gestaan ondanks de zorgen om haar in een ver, wildvreemd, arm land.

Verder deze middag veel muziek, handgeklap en dansen. En dankzij Stichting 1818 en Het van Ravesteynfonds kregen wij ook nog eens een kopje koffie, een drankje en een hapje gratis aangeboden.

Morgen gaat de groep naar de school om een muziekles te verzorgen en te vertellen over de kinderen in Sucre en het leven daar. Stichting Amigos blijft helaas nodig, dus nog veel mooie jaren erbij en ik weet zeker dat Stompwijk voor altijd verbonden blijft met Bolivia zolang dit nodig is.

Ria Luiten