Zeer zonnige Elfdorpentocht 2018

Elfdorpentocht één groot succes!!

Afgelopen zondag was het voor de deur van de Bles weer een stevige drukte.

Uit alle uithoeken van het land kwamen toer- en recreatiefietsers op de Bles af voor de start van de 27e editie van de Elfdorpentocht. Daags voor aanvang van de tocht werd reeds prachtig weer aangekondigd. Daar waar het regelmatig mis gaat met voorspellen van het weer ging het deze keer bewonderingswaardig wel een keer goed en werden we serieus getrakteerd op fantastisch zomerweer! Deze omstandigheden vertalen zich ook direct naar het aantal deelnemers. Maar liefst meer dan 1300 fietsers verschenen aan de start van deze Stompwijkse klassieker. Zelfs een wandelaar en een scootmobiel meldden zich aan de starttafel voor het parcours van 25 km. Vanaf 8:00 uur vertrokken grote groepen toerrijders voor de afstanden 160, 125 en 80 km, even later gevolgd door de recreatieve fietsers voor de afstanden van 75, 45 en 25 km. Sjaak van Santen en Frans Oliehoek hebben weer hun uiterste best gedaan om 6 mooie routes uit te zetten die weer net iets anders zijn dan de ritten uit de vorige edities. Wederom is het hen gelukt in deze afstanden 6 verkeerslicht-vrije routes samen te stellen, voor iedere snelheidscategorie geschikt. Na inspanning van velerlei aard door vele vrijwilligers ging zondag de tocht van start. Zoals gezegd waren de omstandigheden super! Menigeen heeft volop kunnen genieten van onze uitgezette tochten door de mooie nabije omgeving van Stompwijk. Genieten was ook te meten! Gedurende gehele dag was het in de Bles komen en gaan van vrolijk gestemde fietsers. Het is bijna niet te beschrijven hoeveel complimenten de organisatie heeft mogen ontvangen van de deelnemers aan de finish!

Langs deze weg wil ik de ontvangen complimenten en alle hulde ook overdragen aan alle vrijwilligers die hun bijdrage hebben geleverd aan de organisatie om de Elfdorpentocht mogelijk te maken. Beste vrijwilligers, zonder jullie inzet is er geen Elfdorpentocht! Zeer hartelijk bedankt voor jullie ondersteuning! Voorzichtig aan gaan wij na deze succesvolle dag weer aan de slag voor de 28e Elfdorpentocht en hopen jullie dan weer te mogen begroten ter ondersteuning van de organisatie.

Hans Nieuwland, voorzitter Toerclub Stompwijk

Op de route langs Snowworld zijn veel deelnemers op de foto gezet door 2 fotografen van Sportkiek. De foto’s zijn te bekijken op sportkiek.nl

De C1

Kort verslagje van de onze 11-Dorpentocht. Vanwege verplichtingen in de middag, splitsten de C1 zich in tweeën vandaag. Aad reed met een groep van 9 de ‘groene’ route de 75 km en wij, Ria, Regina en ondergetekende de 45 km. Beide routes waren geheel vernieuwd en wat hebben we genoten! Natuurlijk mede door het prachtige weer. Het eerste gedeelte is voor beide afstanden hetzelfde en ging naar Zoeterwoude, door het Cronesteinpark naar Leiderdorp, waar de routes zich splitsten. Over een mooi nieuw fietspad naar Hoogmade waar de eerste stempelpost is bij Brasserie De Kromme Does. Lekker genieten op het terras aan het water. Daarna naar Woubrugge via de prachtige Wijde Aa. De pijlen volgend naar Alphen en Hazerswoude waar een stempel gezet werd bij Budgethotel Groenendijk. Dan langs de landelijke en groene weilanden naar de Weipoort, de IJsboerderij heeft het heel druk en we rijden door naar de laatste stempel in de Bles. Organisatie, bestuur, Sjaak en Frans bedankt voor de prachtige routes en de mooie dag. We hebben genoten.

Annie van Rijn

Elfdorpentocht met de rest van C1

In ganzenpas, langs zwanenmeren en kikkerconcerten langs elf dorpen. Man wat een feestje. Half negen vertrek met onze eigen clubje en een gastrijdster. Het is nog lekker rustig op de weg en onze route gaat richting Nieuwveen langs de groenste fietspaden, de blauwste meren, waar molens met bevrijdingsvlaggen langs de oever staan. Puur Hollandse plaatjes die zo een fotoboek in kunnen. En we fietsen daar langs bermen vol met pijpenkruid en koolzaad. Het water met zeilbootjes soms meters boven het polderlandschap. Vogels fluiten en wij genieten wat af met zijn allen. Koffie aan het water, waar, we door onze gastrijdster getrakteerd worden. Er zijn dan wel enige jaloerse blikken richting bodempje Amaretto met slagroom. We fietsen door  Aarlanderveen, Leimeiden, Bilderdam, Ter Aar, ontzettend leuke sluisjes, smalle fietspaden waar je elkaar amper kunt passeren en er fietsen, lopen horden met mensen. We komen qua natuur ogen tekort. Het is echt de mooiste tijd van het jaar. Een tweede bakkie in de Sfeerstal waar ze terecht de terrasprijs van 2017 verdiend hebben. Volgende week kun je er je eigen veldboeket plukken. We zetten onze zinnen op de IJsboerderij, maar daar stonden ze buiten te wachten. Dan maar rechtstreeks door naar de Bles voor een natte, koude klets.

Petra

De C2 startte met 6 fietsers voor de 75 km route naar Nieuwveen. Deze keer gewoon de pijlen volgen door het mooie Groene Hart. Met meerdere stempelposten, dus ook zoveel pauzes kwamen wij rond 14.00 uur terug in De Bles. We sloegen de IJsboerderij van de Jong over, want daar was het zo gigantisch druk. Dan hadden we misschien wel drie kwartier later thuis gekomen. Dus kochten we het boerderij-ijs gewoon in De Bles! Zo werd mij verteld door Fried. Ondergetekende reed de 25 km route. Lekker relaxed en om 12.00 uur terug om ’s middags op tijd in de kerk te zijn en bij de muzikale rozenkrans te zingen. Rest mij nog om de organisatie van de Elfdorpentocht te bedanken voor deze prachtige dag.

Groet, Lia de Jong-Zwetsloot

Foto’s: Petra Oliehoek- van Es

De komende week staan er bij de Toerclub weer meerdere tochten op de kalender. Zo rijden de A en B op Hemelvaartsdag de Tunneltocht met de koffiestop aan de Bergse Maas. Voor de A is dat 120km en de B rijdt 95km. We vertrekken om 8.30u vanaf de Sporthal. De C kan op die dag de Polderdagtocht rijden met mooie routes door het Land van Wijk en Wouden. Op zondag 13 mei is het Moederdag en rijden de A en B naar Maasdijk. De C gaat dan naar Klein Giethoorn. Vertrek is ook dan om 8.30u vanaf het Klaverblad.