Werkzaamheden Nieuwe Driemanspolder richting Stompwijk gestart

Wie met regelmaat het afgelopen jaar via het Wilsveen of de Zoetermeerse Rijweg langs de Nieuwe Driemanspolder is gereden heeft kunnen ervaren dat, in hoog tempo, deze polder van een agrarisch gebied naar waterberging en recreatiefgebied wordt omgetoverd. Zo’n ruim 30 eenheden t.w. kranen, grondkarren, vrachtwagens, shovels en bulldozers enz. verzetten en verplaatsen vele tienduizenden kubieke meters grond. Op een aantal plaatsen zijn dan ook de contouren van de nieuwe inrichting duidelijk zichtbaar.

De werkzaamheden richting Stompwijk (toevoer watergang) zijn vorige week gestart. Ter plaatse van de kruising met het Wilsveen is een bypass en ongelijkvloerse kruising gemaakt. Middels een dam in de Wilsveensevaart kan het grondtransport richting Stompwijk ongehinderd van het verkeer op het Wilsveen plaatsvinden. Hier ter plaatse zal, om het water vanuit Stompwijk onder het Wilsveen en de Wilsveensevaart te leiden, een z.g. betonnen kunstwerk worden gebouwd. Voor de betreffende (jonge) Agrariër is het wel even ‘slikken’ hij raakt een flink gedeelte van zijn, toch al krappe grondoppervlakte, kwijt en zal het voor hem steeds moeilijker worden hier een goed renderend boerenbedrijf te ‘runnen’. Door de functie wijziging van de Nieuwe Driemanspolder vindt er ook een ware ‘metamorfose’ plaats van de bebouwing langs het Wilsveen en Voorweg. Veel bestaande, vaak agrarische bestemmingen, krijgen een andere (woon)bestemming, op veel plaatsen wordt dan ook ‘driftig’ gerenoveerd en staan er een aantal in slechte staat verkerende boerderijen op de nominatie op korte termijn gesloopt te worden om er één of meerdere nieuwe woningen te bouwen. Langs het Wilsveen en Voorweg zijn er een aantal percelen die tot het inrichtingsgebied vallen van de Nieuwe Driemanspolder en als zodanig een natuurlijke inrichting krijgen.

Zowaar een metamorfose.

Rond 2020 is de verwachting dat de werkzaamheden afgerond zullen zijn en er van de vele recreatieve voorzieningen gebruik kan worden gemaakt.

Voor meer informatie kijk op www.n3mp.nl

Ab Spaan