Zaterdag 17 maart: gratis compost scheppen

Gratis compost als beloning voor scheiden gft- en groenafval

Inwoners van Leidschendam-Voorburg kunnen op zaterdag 17 maart gratis compost scheppen op de milieustraat. Met deze actie bedanken de gemeente en Avalex alle inwoners voor hun inspanningen om groente-, fruit- en tuinafval en ander groenafval gescheiden aan te leveren. Inwoners krijgen hun ingezamelde afval terug in de vorm van compost!

Inwoners kunnen gedurende de dag tussen 8.00 en 17.00 uur zelf compost scheppen. Avalex raadt aan om een stevige zak of een emmer en schep mee te nemen om de compost in te vervoeren. Op de milieustraat aan de Nieuwe Havenstraat schept wethouder Floor Kist symbolisch de eerste zak compost vol. Het afgelopen jaar is zo’n 20.000 ton groente-, fruit- en tuinafval ingezameld in het verzorgingsgebied van Avalex. Dit levert ongeveer 6.000 ton compost op. Voor veel mensen is het scheiden van gft-afval en groenafval (snoeihout, takken, gras) de gewoonste zaak van de wereld. De gemeente Leidschendam-Voorburg en Avalex willen inwoners bedanken voor hun inzet: het scheiden van organisch afval levert namelijk een positieve bijdrage aan het milieu. Op vertoon van de Avalexpas kunnen inwoners gratis compost komen scheppen. Geadviseerd wordt er op tijd bij te zijn, want op is op. Ook inwoners van een wijk, straat of flat waar organisch afval niet gescheiden wordt ingezameld, kunnen compost scheppen.

Goed voor milieu én portemonnee!

Het hergebruik van organisch afval heeft een positief effect op het milieu. Zo legt compost CO2 vast in de bodem, waardoor het niet vrijkomt in de lucht. Compost helpt dus in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Daarnaast bespaart composteren geld, omdat het een goedkope manier van afvalverwerking is.

Laatste keer in Voorburg Let op, vanaf maandag 4 juni 2018 is de milieustraat in Voorburg gesloten. De Compostdag op 17 maart is dus de laatste editie die op deze locatie gehouden wordt.